Buitenland

Witte Huis: ‘Naar schatting 100.000 slachtoffers in Bakhmut, Oekraïne’

01-05-2023 21:24

Donetsk, Oekraïne
Een Oekraïense soldaat vuurt een rocket-propelled grenade (RPG) af tijdens zijn training in de frontlijnposities bij Vuhledar, regio Donetsk, Oekraïne, maandag 1 mei 2023. (AP Photo/Libkos)

WASHINGTON, 1 mei (Reuters) – Het Witte Huis schatte maandag dat het Russische leger de afgelopen vijf maanden 100.000 slachtoffers heeft gemaakt in de gevechten tegen Oekraïne in de regio Bakhmut.

Woordvoerder John Kirby van het Witte Huis voor de nationale veiligheid vertelde verslaggevers dat het cijfer, gebaseerd op schattingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten, meer dan 20.000 doden omvatte, waarvan de helft afkomstig was van de huurlingengroep Wagner, waaronder veroordeelden die uit de gevangenis waren vrijgelaten om zich bij de gevechten aan te sluiten.

Offensief in Donbas mislukt

“Ruslands poging tot een offensief in de Donbas, grotendeels via Bakhmut, is mislukt,” zei Kirby. “Rusland is er niet in geslaagd om echt strategisch en belangrijk gebied in te nemen.”

Hij zei dat de Russen in Bakhmut enkele kleine overwinningen hebben geboekt, maar dat dit ten koste is gegaan van “verschrikkelijke, verschrikkelijke kosten” en dat de verdediging van Oekraïne in de regio sterk blijft.

“Rusland heeft zijn militaire voorraden en zijn strijdkrachten uitgeput en wij schatten dat Rusland alleen al sinds december meer dan 100.000 slachtoffers heeft gemaakt, waaronder meer dan 20.000 gesneuvelden, waarvan bijna de helft Wagner-soldaten,” zei hij.

Verbazingwekkende aantallen

“Het is echt verbazingwekkend, deze aantallen,” voegde Kirby eraan toe, en zei dat het totaal drie keer zo hoog is als het aantal Amerikaanse slachtoffers tijdens de Guadalcanal-campagne in de Tweede Wereldoorlog.

Kirby zei dat binnenkort een ander Amerikaans wapenpakket voor Oekraïne zal worden aangekondigd.

 

AP Photo/Libkos.