Binnenland

Premier Mark Rutte: ‘Gesprekken over F-16’s voor Oekraïne vorderen’

04-05-2023 16:36

F-16
F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Defensie.nl

AMSTERDAM, 4 mei (Reuters) – De gesprekken over een mogelijke donatie van F-16 gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne vorderen, zei de Nederlandse premier Mark Rutte donderdag tijdens een bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Den Haag, maar er is nog geen besluit genomen.

In antwoord op een vraag tijdens een persconferentie naast Zelensky en de Belgische premier Alexander De Croo zei Rutte: “Over de F-16’s: geen taboes.

“We werken nauw samen met onze partners België, anderen, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, om dat debat op de een of andere manier tot een goed einde te brengen. We zijn er nog niet”, zei hij.

Leopard 2 tanks

Eerder deze week in Helsinki, Finland, herhaalde Zelensky zijn verzoeken aan het Westen om Kiev te voorzien van moderne gevechtsvliegtuigen en voegde eraan toe dat hij “er zeker van was dat we binnenkort vliegtuigen zullen hebben”.

Rutte heeft eerder gezegd dat Nederland elke vorm van militaire steun aan Oekraïne zou overwegen zolang het geen open conflict tussen de NAVO en Rusland zou uitlokken.

Hij zei donderdag dat gesprekken over F-16’s “tijd kosten”, net als eerdere gesprekken over het doneren van Leopard 2 tanks en pantserhouwitsers.

“Maar op dit moment zijn de pantserhouwitsers in Oekraïne en worden de Leopard 2’s aan Oekraïne geleverd,” merkte hij op. “We zullen hier dus ijverig aan werken, aan de F-16’s, en er is duidelijk steun in het parlement voor deze regering om hieraan te werken.”