Buitenland

Meerderheid Duitsers wil dat Duitsland minder vluchtelingen opvangt, ziet nadelen immigratie

05-05-2023 12:58

Wir schaffen das
Shutterstock.

Een meerderheid van de Duitsers gelooft dat immigratie meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt, volgens een nieuwe enquête. De helft van de ondervraagden wil dan ook dat Duitsland minder vluchtelingen opneemt dan het momenteel doet.

Vluchtelingen uit oorlogsgebieden

Een grote meerderheid van de Duitsers blijft echter geloven in het helpen van mensen in nood, met 84% die zegt dat vluchtelingen die oorlog ontvluchten moeten worden opgenomen.

Respondenten waren echter minder accepterend ten aanzien van vluchtelingen, waarbij 52% wilde dat Duitsland minder vluchtelingen opnam.

Asielzoekersregistratie aan buitengrenzen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), pleit inmiddels voor een wijziging in het EU-migratiebeleid om het aantal vluchtelingen te beperken. Ze wil dat mensen al bij de buitengrenzen van de EU worden geïdentificeerd, geregistreerd en gescreend.

De meerderheid van de ondervraagden was terughoudend over immigratie in het algemeen, maar maakte wel onderscheid tussen immigranten. Zo wil 40% dat Duitsland meer geschoolde arbeidskrachten uit het buitenland aantrekt, terwijl slechts een kwart een vermindering van de immigratie op de arbeidsmarkt wil zien.

Toch steunt een duidelijke meerderheid van 60% de reddingsoperaties op zee die door NGO’s in de Middellandse Zee worden uitgevoerd.

Ook wil 60% dat de EU-regeringen meer doen om vluchtelingen te redden en naar Europese havens te brengen.