Politiek Buitenland

EU cancelt receptie Dag van Europa in Israël, wegens deelname ‘extreem-rechtse’ minister

08-05-2023 16:24

Itamar Ben-Gvir
De Israelische minister voor Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. AP Photo/Maya Alleruzzo.

JERUZALEM, 8 mei (Reuters) – De delegatie van de Europese Unie in Israël heeft maandag haar diplomatieke receptie voor de Dag van Europa geannuleerd vanwege de geplande deelname van de uiterst rechtse Israëlische minister Itamar Ben-Gvir.

“Helaas hebben we dit jaar besloten de diplomatieke receptie te annuleren, omdat we geen platform willen bieden aan iemand wiens standpunten in strijd zijn met de waarden waar de EU voor staat”, aldus de delegatie in een verklaring.

Brussel markeert 9 mei als Dag van Europa, ter ere van een Franse verklaring uit 1950 die leidde tot de oprichting van het orgaan dat de EU is geworden. Minister van Nationale Veiligheid Ben-Gvir zou dit jaar de Israëlische regering vertegenwoordigen.

Diplomatieke problemen

De reactie van de EU onderstreept echter de diplomatieke problemen van de religieus-nationalistische coalitie onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, wiens alliantie met Ben-Gvir en mede-kolonistenleider Bezalel Smotrich zelfs bij Israëls internationale bondgenoten voor onrust heeft gezorgd.

Ben-Gvir, hoofd van de uiterst-rechtse Jewish Power partij, werd in 2007 veroordeeld wegens racistische aanzetten tegen Arabieren en het steunen van een groep die door Israël en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

“Het is een schande dat de Europese Unie, die beweert de waarden van democratie en multiculturalisme te vertegenwoordigen, ondiplomatiek het zwijgen oplegt”, zei Ben-Gvir in een verklaring.

“Vrienden weten hoe ze kritiek moeten uiten en echte vrienden weten ook hoe ze die moeten horen,” zei hij.

Complexe zaak

Netanyahu wacht zelf nog steeds op een uitnodiging voor een bezoek aan Washington, en oppositieleider Yair Lapid beschuldigde de regering ervan “onnodige gevechten uit te lokken”.

“Het beheren van Israëls buitenlandse betrekkingen is een complexe zaak die expertise en een slimme aanpak vereist,” zei hij in een tweet.