Buitenland

Russen organiseren pro-Russische nepdemonstraties in EU, ook in Nederland

08-05-2023 11:48

Pro-Rusland
Pro-Russische demonstratie in Den Haag. Still via DR.

Twee mannen in Sint-Petersburg zijn gelinkt aan het organiseren van pro-Russische nepdemonstraties in grote Europese steden waaronder in Nederland. Videobeelden en foto’s van deze nepdemonstraties worden vervolgens verspreid via social media. Dit blijkt uit een onderzoek van de Deense publieke omroep DR.

Een Russische inlichtingendienst wordt in verband gebracht met tenminste tien nepdemonstraties, met als doel tweedracht te zaaien in Europa. De mannen verspreidden desinformatie over georganiseerde grote nepdemonstraties tegen wapenhulp aan Oekraïne in landen als Frankrijk, België, Nederland en Spanje, waarbij ze probeerden de inhoud te verspreiden onder honderdduizenden mensen op Facebook en YouTube.

Ook in Den Haag

De 10 geïdentificeerde acties vonden plaats tussen december vorig jaar en maart dit jaar in Europese steden als Den Haag, Brussel, Parijs en Madrid. De mannen verspreidden foto’s en video’s van nepacties met identieke boodschappen en spelfouten op de posters, waarbij dezelfde personen bij verschillende acties terugkwamen.

Grote demonstraties in Europa worden steeds vaker door Rusland gebruikt voor ‘kortetermijnoperaties’, aldus Søren Liborius, hoofdadviseur bij de Gemeenschappelijke dienst voor extern optreden van de EU.

350.000 leden

De onderzoeksorganisatie Dossier Center heeft DR toegang verleend tot een document van de Russische inlichtingendienst waarin de sociale media-accounts van de twee mannen worden genoemd. Uit het document blijkt dat de mannen beelden en video’s van nepacties hebben verspreid in Facebookgroepen met in totaal zo’n 350.000 leden.

Beide mannen zijn afkomstig uit Noord-Afrikaanse landen en verhuisden naar Sint-Petersburg om aan de universiteit te studeren. Na contact met DR zijn hun Facebook- en YouTube-profielen verwijderd.

De Russische presidentiële administratie en het ministerie van defensie hebben niet gereageerd op vragen van DR over de zaak.