Buitenland

Duitsland: alarmerende stijging racistische, extreemrechtse aanvallen op kinderen

10-05-2023 11:23

racisme
Shutterstock.

Racistische aanvallen en beledigingen treffen Duitse kinderen en jongeren in toenemende mate, waarschuwen adviescentra tegen racisme en discriminatie. Het aantal dergelijke aanvallen is in Duitsland in één jaar bijna verdubbeld, zegt Sultana Sediqi van de Thüringse vereniging Jongeren zonder Grenzen in Duitse media.

Volgens het jaarverslag van de Vereniging van Adviescentra voor Slachtoffers van Rechts, Racistisch en Antisemitisch Geweld werden 520 kinderen en jongeren vorig jaar slachtoffer van extreem-rechts geweld, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 288 minderjarige slachtoffers in 2021.

Vijf aanvallen per dag

In 2022 vonden er dagelijks tot vijf extreem-rechtse aanvallen plaats in de tien deelstaten waar de adviescentra deze systematisch registreren. In totaal waren 2861 mensen in Oost-Duitsland, Baden-Württemberg, Berlijn, Hamburg, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein direct het slachtoffer van politiek rechts gemotiveerde aanvallen.

Deze toename en het vermoedelijk hoge aantal niet-geregistreerde gevallen wijzen volgens Duitse media op een dringende behoefte aan actie en preventie.