Regio

Van der Burg (VVD) blij met nieuw azc Gouda, plant boom ‘als symbool voor nieuw leven’

11-05-2023 22:54

Azc Molenwiek, Gouda
Azc Molenwiek, Gouda. Foto: Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPOAsielzoekers in Gouda zijn donderdag verhuisd van de asielboot naar een nieuw azc met ruimte voor 350 mensen. De asielboot vertrekt uit Gouda, het is onbekend welke bestemming de hotelboot krijgt.

Het nieuwe azc  is een ‘tijdelijk’ azc en zal vijf jaar openblijven. Na deze vijf jaar zal de gemeenteraad besluiten of het een vast azc wordt wat voor onbepaalde tijd open zal blijven. Als dat het geval is zal het aantal plaatsen worden opgeschaald naar 500.

De komende vijf jaar zal het azc naast ‘alleenstaande mannen en gezinnen uit onveilige landen’ ook 50 ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’ in de leeftijd van 15 tot 18 jaar opvangen.

Gastvrije stad

Zowel de Goudse burgemeester Pieter Verhoeven (SGP) als staatssecretaris Van der Burg (VVD) zijn dolblij met het nieuwe azc. Eerstgenoemde liet aan Omroep West weten dat “Gouda een gastvrije stad” is en dat Gouda daarom “onderdak biedt aan vluchtelingen”, terwijl laastgenoemde Gouda “een voorbeeld voor buurgemeenten noemt”.

Samen hebben zij donderdag een boom ‘als symbool voor het nieuwe leven’ bij het azc gepland.

‘De boot was beter’

Maar niet alle asielzoekers in kwestie lijken zo gelukkig met hun nieuwe onderkomen. Zo laat ene ‘Alan uit Syrië’ aan Omroep West weten:

“De boot was beter dan hier want we moeten hier een keuken en wc met acht mensen delen. Op de boot waren we met zijn tweeën. Maar goed, de boot is weg. Mijn doel is om het proces te voltooien en dan ergens anders te gaan wonen.”

‘Mustafa uit Turkije’ is dan weer positiever:

“De lange arm van Erdogan is niet alleen in de Filippijnen te merken, maar ook in de rest van de wereld. Ik word behandeld als een terrorist. Ik ben daarom blij dat ik hier ben om een nieuw leven te kunnen beginnen.”

Het is niet bekend wat Alan en Mustafa vinden van de voor hun nieuwe onderkomen groeiende boom ‘als symbool voor nieuw leven’.