Buitenland

Directeur Frontex verwacht ‘hete zomer’, 11 keer meer illegalen via Tunesië naar EU

12-05-2023 17:48

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

Gedurende de eerste vier maanden van 2023 heeft Frontex een aanzienlijke stijging van illegale migranten gedetecteerd die via de zee vanuit Tunesië de EU binnenkomen. De stijging is elf keer groter dan in dezelfde periode van het vorige jaar, terwijl de illegale grensoverschrijdingen via de Middellandse Zee-route bijna zijn verdrievoudigd met een groei van 292%.

De Nederlandse directeur van Frontex Hans Leijtens voorspelt “een hete zomer”: “Ik heb dit nog nooit eerder gezien.”

Tunesië

Tussen januari en mei kwamen er 42.200 illegale migranten de EU binnen via Malta en Italië, voornamelijk afkomstig uit Tunesië en Libië. Volgens Leijtens is dit het hoogste aantal sinds Frontex begon met het registreren van deze data in 2009.

Vooral de instroom vanuit Tunesië is aanzienlijk toegenomen. De meeste migranten komen uit landen ten zuiden van de Sahara, een toename van 1100% ten opzichte van vorig jaar.

Metalen bootjes

De toename zou mede te wijten zijn aan mensensmokkelaars die goedkope, maar beslist niet zeewaardige metalen bootjes zijn gaan gebruiken. De kosten voor een enkele reis EU zijn gedaald naar 500 euro.

Hans Leijtens:

“Het aantal mensen uit Afrika bezuiden de Sahara neemt toe, wat wijst op een verschuiving in de migratiepatronen naar mensen die armoede en klimaatverandering ontvluchten in plaats van oorlog.

“Dit jaar zou wel eens een nieuwe recordhoogte kunnen worden en als je naar de demografie van migranten kijkt, is het de vraag of het binnen een jaar voorbij zal zijn. De samenstelling van de stroom is steviger, niet getriggerd door een gebeurtenis.”

 

Aanpassingen: citaat Hans Leijtens via Reuters, toegevoegd om 17:58 uur.