Binnenland

Onderzoek: innovaties vermindering stikstofuitstoot minder effectief dan gedacht

12-05-2023 08:32

Sara Winter/Shutterstock

Innovaties in veehouderijen die bedoeld zijn om stikstofuitstoot te verminderen, blijken minder effectief dan aanvankelijk gedacht. Dit betekent dat duizenden agrarische bedrijven meer stikstof uitstoten dan wettelijk is toegestaan. Dat is de conclusie van een nog ongepubliceerd onderzoek van de Wageningen Universiteit, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Dit is een nieuwe tegenslag voor de regering, die onder andere via deze technologieën de stikstofuitstoot in 2030 wil halveren. Het kabinet heeft 1,2 miljard euro gereserveerd voor dergelijke oplossingen uit een totaal ‘stikstoffonds’ van 24,3 miljard euro.

Stalvloeren

De onderzoekers uitten vooral kritiek op de stalvloeren die melkveehouders gebruiken. Ze vonden geen bewijs dat de apparatuur in de nieuwere stalvloeren beter presteert dan de veel oudere technologieën.

Bij pluimvee- en varkenshouders verminderen de apparaten de uitstoot met een kwart tot de helft minder dan beweerd. In de helft van de gevallen functioneren de apparaten niet zoals beloofd.

Pijnlijk

De uitkomsten van onderzoek zijn pijnlijk voor zowel boeren als voor minister van Landbouw Piet Adema (CU). Beiden hebben veel vertrouwen in innovaties in de landbouw.

Landbouwbelangenorganisaties beweren dat technische maatregelen de oplossing zijn voor de stikstofproblemen en dat een gedwongen inkrimping van de veestapel daarom niet nodig zou zijn.