Buitenland

VN: ‘NL kan veel meer vluchtelingen opvangen’, staats. Van der Burg (VVD) vindt van niet

12-05-2023 12:00

Vluchtelingen
Trent Inness / Shutterstock.com

Verenigde Naties/UNHCR-chef Gillian Triggs heeft donderdag tegenover ANP gezegd dat Nederland “maar piepkleine aantallen vluchtelingen opvangt”, dat Nederland “echt anders naar migratie moet gaan kijken” en “veel meer kan doen”.

Ze denkt niet alleen dat Nederland “meer asielzoekers kan opvangen”, maar ook dat Nederland “meer moet doen als het gaat om racistische denkbeelden die het draagvlak voor vluchtelingenopvang ondermijnen”.

‘Raciaal element’

Volgens Triggs is “een raciaal element” één van de redenen dat Nederland “piepkleine aantallen vluchtelingen opvangt”

Triggs:

“De UNHCR is bezorgd dat hier een raciaal element speelt, aangewakkerd door de onjuiste bewering dat vluchtelingen schuld hebben aan woningtekorten.”

Reactie Van der Burg

Vrijdag reageerde staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) hier op door te zeggen dat hij het “nadrukkelijk niet eens” is met Triggs;

“Met de opvang van 100.000 Oekraïners in combinatie met de opvang van 70.000 asielzoekers, zie je dat het piept en kraakt in Nederland. Dan moeten we niet kiezen voor de opvang van nog meer mensen. We moeten echt zorgen dat we de migratie onder controle krijgen en een betere verdeling over de Europese Unie.

“Ja, Turkije vangt veel vluchtelingen op, maar Turkije is het buurland van Syrië, dus het is ook terecht dat ze veel Syriërs opvangen. Wij zijn als Europa de buurlanden van Oekraïne, dus wij vangen als EU veel Oekraïners op. En zo hoort het ook wat mij betreft.”

Asielboten

Triggs maakte donderdag ook opmerkingen over Nederlandse asielboten, die ze “een schokkend gezicht” noemde. Zij schaarde dit onder “sobere opvang” die volgens haar samen met “meer grensbewaking en strengere immigratieregels” niet helpen voor “een ander vluchtelingenbeleid”.