Politiek

Premier Rutte breekt belofte: asielzoekersinstroom niet gedaald, half jaar na toezegging

13-05-2023 10:08

Mark Rutte, VVD
Premier Mark Rutte, VVD. VanderWolf Images / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Door Bert Brussen, TPO – Ondanks de belofte van premier Mark Rutte (VVD) in november om het aantal nieuwe asielzoekers in Nederland te verminderen, is er volgens een analyse van de meest recente cijfers door RTL Nieuws geen daling waargenomen in de afgelopen zes maanden.

Rutte had tijdens het VVD-congres beloofd om de instroom van migranten ‘substantieel omlaag’ te brengen, wat leidde tot de goedkeuring van de ‘dwanget‘ door de VVD-fractie en het partijcongres.

Gegevens van het ministerie van Justitie & Veiligheid tonen echter aan dat de instroom gelijk is gebleven aan die van dezelfde maanden in het voorgaande jaar.

Politieke spanningen

Ondanks diverse overleggen in Den Haag en Brussel, heeft dit nog niets opgeleverd voor de asielinstroom. Dat terwijl er in het kabinet nog altijd sprake is van politieke spanningen rondom migratie. Partijen als VVD en CDA pleiten voor strenger migratiebeleid, D66 en ChristenUnie zijn daar juist tegen.

Hoewel er hoop is op Europese afspraken, is het nog altijd onduidelijk of dit wel haalbaar is. Vooralsnog lijkt Nederland dus te maken te hebben met weer een asielcrisis en Rutte met een hoofdpijndossier dat eerder meer pijn gaat doen dan minder.