Buitenland

Vrees voor ‘meer Chinese politiebureau’s’ in Canada

14-05-2023 17:27

China
Sergei Prokhorov / Shutterstock.com

TORONTO, 14 mei (Reuters) – Er zijn mogelijk meer Chinese politiebureaus actief in Canada, zei de minister van Openbare Veiligheid zondag tegen een Canadees tv-station, maanden nadat de politie had gezegd te onderzoeken of twee gemeenschapscentra in Montreal werden gebruikt om Canadezen van Chinese afkomst te intimideren of lastig te vallen.

“Ik ben ervan overtuigd dat de Royal Canadian Mounted Police concrete actie heeft ondernomen om elke buitenlandse inmenging in verband met die zogenaamde politiebureaus te verstoren, en dat als er nieuwe politiebureaus opduiken enzovoort, zij ook in de toekomst doortastend zullen optreden”, zei Marco Mendicino in een interview tegen CTV’s Question Period.

In maart zei de Canadese politie dat ze de centra in Montreal onderzochten. Eerder deze maand meldde de Canadian Press dat de centra normaal functioneerden, ondanks de verklaringen van de minister dat alle geheime stations in Canada zijn gesloten.

China heeft beschuldigingen van inmenging in Canadese aangelegenheden ontkend.

Uitgewezen diplomaat

De opmerkingen van Mendicino volgen op diplomatieke uitzettingen door Ottawa en Peking.

Vorige week heeft Canada de Chinese diplomaat Zhao Wei uitgewezen nadat hij er in een inlichtingenrapport van werd beschuldigd een Canadese wetgever als doelwit te hebben gekozen die kritiek had op de Chinese behandeling van de Oeigoerse moslimminderheid.

De volgende dag verbande China de Canadese diplomaat Jennifer Lynn Lalonde uit Shanghai.

Chinese inmenging

De regering van de Canadese premier Justin Trudeau staat onder druk om de vermeende Chinese inmenging aan te pakken en een openbaar onderzoek in te stellen. Zijn regering heeft een speciale onderzoeker aangesteld om de kwestie te onderzoeken.

Canadese media hebben verschillende rapporten gepubliceerd waarin anonieme bronnen beweren dat de Chinese regering plannen had om zich te mengen in de laatste twee Canadese verkiezingen. Beijing heeft deze aantijgingen ontkend.

Trudeau heeft gezegd dat China heeft geprobeerd zich te mengen in de verkiezingen van 2019 en 2021, maar dat dit de uitslag niet heeft veranderd.

Trudeau zei vorige week dat Canada zich niet laat intimideren door Chinese vergeldingsmaatregelen.