Buitenland

Gouverneur Florida verbiedt universiteitsubsidie voor ‘diversiteit, gelijkheid, inclusie’

15-05-2023 20:55

Ron DeSantis
Governor Ron DeSantis (R.), 2019. Hunter Crenian / Shutterstock.com

15 mei (Reuters) – De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft maandag een wetsvoorstel ondertekend dat verbiedt om belastinggeld te gebruiken voor diversiteit, gelijkheid en inclusieprogramma’s aan de staatsuniversiteit.

De gouverneur en andere conservatieve critici zeggen dat deze programma’s linkse politiek bevorderen en raciale verdeeldheid zaaien op campussen.

“Diversiteit, gelijkheid en inclusie staat  voor discriminatie, uitsluiting en indoctrinatie”, zei DeSantis maandag bij de ondertekening van het wetsvoorstel op de campus van het New College of Florida, een openbare hogeschool voor liberal arts. “En daar is geen plaats voor in onze openbare instellingen.”

Republikeinse oorlog

De nieuwe wet weerspiegelt grotendeels een wetgevingsprogramma dat DeSantis in januari aankondigde en vertegenwoordigt een ander front in de Republikeinse oorlog tegen een ‘woke’-agenda, waarvan veel conservatieven geloven dat linkse partijen het Amerikaanse openbaar onderwijs proberen op te dringen.

DeSantis, die naar verwachting later deze maand zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen, heeft zichzelf gepositioneerd als een leider in die strijd.

Gender en ras

De wetgeving beperkt hoe gender en ras worden onderwezen op campussen, door te eisen dat dergelijke lessen worden beoordeeld door de universitaire trustees om programma’s te voorkomen die “belangrijke historische gebeurtenissen verdraaien” of “identiteitspolitiek” onderwijzen, zei de gouverneur.

Tegenstanders van de wetgeving zijn veelal deskundigen op het gebied van hoger onderwijs en voorstanders van vrije meningsuiting, die de inspanningen hebben gekenmerkt als een aanval op de academische vrijheid.

Liberaal georiënteerd

Op de campus van het New College of Florida in Sarasota, een traditioneel liberaal georiënteerde universiteit waar de gouverneur onlangs een conservatief georiënteerde raad van bestuur heeft aangesteld, werd de ondertekening van het wetsvoorstel begroet met luid gezang van studentendemonstranten.

DeSantis zei dat studenten die diversiteitsvakken willen studeren moeten kijken naar universiteiten buiten de staat. “Florida stapt uit dat spel,” zei hij.