Buitenland

61% Amerikanen vreest dat AI mensheid in gevaar brengt

17-05-2023 12:33

Terminator
Sarunyu L / Shutterstock.com

17 mei (Reuters) – De snelle groei van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie kan de toekomst van de mensheid in gevaar brengen, aldus de meeste Amerikanen die zijn ondervraagd in een woensdag gepubliceerde Reuters/Ipsos-peiling.

Meer dan twee derde van de Amerikanen is bezorgd over de negatieve effecten van AI en 61% gelooft dat het de beschaving kan bedreigen. Sinds OpenAI‘s ChatGPT-chatbot de snelst groeiende toepassing aller tijden werd, heeft de wijdverspreide integratie van AI in het dagelijks leven AI naar de voorgrond van het publieke debat gekatapulteerd. ChatGPT heeft een AI-wapenwedloop op gang gebracht, waarbij tech zwaargewichten als Microsoft en Google elkaars AI-prestaties proberen te overtreffen.

Geest uit de fles

Ook wetgevers en AI-bedrijven maken zich zorgen: OpenAI CEO Sam Altman getuigde dinsdag voor het Amerikaanse Congres en uitte zijn bezorgdheid over mogelijk misbruik van de technologie en vroeg om regulering. “Er is geen manier om deze geest in de fles te stoppen. Wereldwijd explodeert dit,” zei senator Cory Booker, een van de vele wetgevers met vragen over de beste manier om AI te reguleren tijdens een Senaatspanel over het gebruik van AI dinsdag.

Uit de Reuters/Ipsos-peiling bleek dat het aantal Amerikanen dat nadelige gevolgen van AI voorziet, drie keer zo groot is als het aantal dat dat niet doet.

Volgens de gegevens gelooft 61% van de respondenten dat AI risico’s inhoudt voor de mensheid, terwijl slechts 22% het daar niet mee eens is en 17% onzeker blijft.

Degenen die in 2020 op Donald Trump hebben gestemd toonden zich meer bezorgd; 70% van de Trump-stemmers vergeleken met 60% van de Joe Biden-stemmers was het ermee eens dat AI de mensheid zou kunnen bedreigen.

Evangelische christenen

Als het ging om religieuze overtuigingen, waren evangelische christenen het er vaker “sterk mee eens” dat AI risico’s oplevert voor de mensheid: 32% tegenover 24% van de niet-evangelische christenen. “Het is veelzeggend dat zo’n brede groep Amerikanen zich zorgen maakt over de negatieve effecten van AI”, zegt Landon Klein, directeur van het Amerikaanse beleid van het Future of Life Institute, de organisatie achter een open brief, mede ondertekend door Tesla CEO Elon Musk, waarin een pauze van zes maanden in AI-onderzoek wordt geëist. “We zien het huidige moment vergelijkbaar met het begin van het nucleaire tijdperk, en we hebben het voordeel van de publieke perceptie die consistent is met de noodzaak om actie te ondernemen.”

Hoewel Amerikanen zich zorgen maken over AI, staan misdaad en economie hoger op de lijst van keukentafelonderwerpen: 77% is voor meer geld voor de politie om de misdaad te bestrijden en 82% maakt zich zorgen over het risico van een recessie.

Volgens de industrie zou het publiek de voordelen van AI beter moeten begrijpen.

Google X

“De zorgen zijn zeer legitiem, maar ik denk dat wat ontbreekt in de dialoog in het algemeen is waarom doen we dit überhaupt?” zei Sebastian Thrun, een hoogleraar computerwetenschappen aan Stanford die Google X oprichtte. “AI zal de levenskwaliteit van mensen verhogen en mensen helpen competenter en efficiënter te zijn.”

De positieve toepassingen van AI, zoals het revolutionair ontdekken van medicijnen, zijn niet zo zichtbaar als ChatGPT, zei Ion Stoica, een UC Berkeley-professor die ook medeoprichter is van AI-bedrijf Anyscale.

“Amerikanen realiseren zich misschien niet hoe alomtegenwoordig AI is in hun dagelijks leven, zowel thuis als op het werk,” zei hij.

De online enquête onder 4.415 Amerikaanse volwassenen werd uitgevoerd tussen 9 en 15 mei. Het heeft een geloofwaardigheidsinterval, een maatstaf voor nauwkeurigheid, van plus of min 2 procentpunten.