Buitenland

30 Russische raketten afgevuurd op Oekraïne, 29 neergehaald

18-05-2023 10:12

Kiev
Persbureau van de Oekraïense politie via AP.

KIEV, 18 mei (Reuters)Oekraïne heeft 29 van de 30 door Rusland afgevuurde raketten neergeschoten tijdens nachtelijke luchtaanvallen, maar bij een aanval op de zuidelijke stad Odesa is één persoon gedood, aldus het Oekraïense leger op donderdag.

Zwarte rook vulde de lucht boven Kiev tijdens de negende aanval op de hoofdstad deze maand. Vallende brokstukken van raketten die door de luchtafweer werden geraakt, veroorzaakten brand in oostelijke delen van Kiev, waardoor in de hoofdstad lichte schade ontstond maar geen slachtoffers vielen, aldus functionarissen.

Iraanse drones

Het Oekraïense leger zei dat het spervuur van 30 raketten dat vannacht door Rusland werd gelanceerd, kruisraketten omvatte die vanuit de zee, de lucht en het land werden afgevuurd, en dat twee in Iran gemaakte Shahed-aanvalsdrones en twee verkenningsdrones waren uitgeschakeld.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Persbureau van de Oekraïense politie via AP.

 

“Alle doelen boven Kiev werden neergeschoten”, zei generaal Valeriy Zaluzhnyi, de opperbevelhebber van de strijdkrachten, in een verklaring die op de berichtenapp Telegram werd geplaatst.

Eén dode

Een getuige in Kiev in een blauwe jas die zijn naam niet gaf, zei: “Er was een zeer krachtige explosie. Toen zag ik de rook. Ik ontdekte dat de brokstukken op de garages vielen, die van mij is vlakbij. Ik zie nu de brokstukken van de raket.”

Ambtenaren in Odesa zeiden dat een niet nader genoemde industriële faciliteit was getroffen toen een raket op de grond neerstortte na door de luchtafweer te zijn geraakt, waarbij één persoon werd gedood en twee werden verwond.

Patriot

De Oekraïense luchtmachtwoordvoerder Yuriy Ihnat zei donderdag dat het Patriot-systeem nog steeds door Kiev wordt gebruikt.

“Daarom vraag ik iedereen om kalm te blijven. De luchtverdediging werkt en zal bescherming blijven bieden”, zei hij tegen de Oekraïense televisie.