Buitenland

Secretaris Russische Veiligheidsraad: ‘VS achter aanvallen op Russisch grondgebied’

19-05-2023 13:32

Vladimir Poetin
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.

MOSKOU, 19 mei (Reuters) – Een machtige bondgenoot van president Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd dat de Verenigde Staten met Oekraïne hebben samengewerkt om twee oorlogszuchtige nationalisten in Rusland te doden en aanvallen uit te voeren op kritieke nationale infrastructuur in een poging de stabiliteit te ondermijnen.

Nadat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne was binnengevallen, beschuldigde het Kremlin het Westen ervan een proxy-oorlog tegen het land te ontketenen.

Darya Dugina, de dochter van een prominente Russische nationalist, werd in augustus gedood bij een autobom; de pro-oorlogsblogger Vladlen Tatarsky, wiens echte naam Maxim Fomin was, werd vorige maand gedood bij een bom; en de nationalistische schrijver Zakhar Prilepin raakte eerder deze maand gewond bij een autobom.

Rusland beschuldigde Oekraïne ook van een aanval op de Krimbrug in oktober vorig jaar en beschuldigde het Westen ervan achter de ontploffingen op de Nord Stream-gaspijpleidingen in september te zitten.

Ondermijning soevereiniteit Rusland

Nikolai Patrushev, secretaris van de Russische Veiligheidsraad, zei volgens het staatspersbureau TASS dat alle aanslagen “zijn gepland en uitgevoerd met coördinatie van de speciale diensten van de VS”.

“De terroristische aanslagen in Rusland gaan gepaard met een informatiecampagne die van tevoren in Washington en Londen is voorbereid en die bedoeld is om de sociaal-politieke situatie te destabiliseren en de grondwettelijke grondslagen en de soevereiniteit van Rusland te ondermijnen”, aldus TASS.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten, die de invasie bestempelen als een imperialistische landroof die niet mag slagen, zeggen dat zij willen dat Oekraïne Rusland verslaat.

Hoewel zij herhaaldelijk hebben gezegd dat zij geen direct militair conflict met Rusland willen, zegt Moskou dat het Westen al tegen Rusland strijdt, dat meent diplomatieke steun van China te krijgen.

Nord Stream

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Russische beweringen dat zij betrokken waren bij de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen ontkend. Oekraïne heeft nooit de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval op de Krimbrug, een van Poetins paradepaardjes op het gebied van infrastructuur.

Als voormalig Sovjet-spion die Poetin sinds de jaren 1970 kent, wordt Patrushev – die de ‘Angelsaksen’ heeft beschuldigd van het saboteren van Nord Stream in wat hij een terroristische aanval heeft genoemd – door diplomaten gezien als een van de belangrijkste invloeden op Poetin.

De standpunten en uitspraken van Patrushev geven volgens westerse diplomaten inzicht in het denken op de hoogste niveaus van het Kremlin.

Amerikaanse inlichtingendiensten geloven dat delen van de Oekraïense regering de aanslag met een autobom nabij Moskou in augustus, waarbij Dugina om het leven kwam, hebben goedgekeurd, meldde de New York Times in oktober.