Regio

Opnieuw problemen met asielzoekers Ter Apel: ‘De situatie is aan het escaleren’

20-05-2023 07:00

Ter Apel
Ter Apel, winkelcentrum. Foto: Google Streetview.

Door Bert Brussen, TPO – Opnieuw hebben zich in Ter Apel onrust veroorzakende incidenten voorgedaan met asielzoekers die in het azc Ter Apel verblijven.

Donderdagavond werd in Ter Apel een 27-jarige uit Algerije afkomstige asielzoeker door de politie opgepakt omdat hij, midden in het winkelcentrum, zijn piemel liet zien aan jonge meisjes.

 

Lees ook: Weer ‘incidenten’ met asielzoekers op buslijn 73, maatregelen lijken onvoldoende

 

Diezelfde avond was het ook raak in de plaatselijke Jumbo. Daar moest de politie drie asielzoekers afvoeren, al is onduidelijk wat er exact gaande was.

‘Situatie aan escaleren’

Tegenover het Dagblad van het Noorden laat een medewerker van de Jumbo weten dat “de situatie aan het escaleren is” en dat maatregelen tegen de overlast niet lijken te helpen.

Inmiddels willen sommige inwoners van Ter Apel een ‘buurtwacht’ organiseren. Afgelopen week werd, mede door ‘Buurtwacht Ter Apel’, met spandoeken gedemonstreerd tegen de aanhoudende overlast door asielzoekers.

 

Lees ook: De frustratie en onvrede achter spandoeken door overlastasielzoekers geteisterd Ter Apel: ‘Ik wil hier weg!’

 

Ook was er recent weer sprake van incidenten met asielzoekers in de beruchte buslijn 73 van Emmen naar Ter Apel waar ‘alleenstaande jonge mannen’, meestal afkomstig uit veilige landen, vaak voor zeer ernstige overlast zorgen omdat ze weigeren te betalen voor een busrit.

Sneller uitzetten veiligelanders

De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft inmiddels afspraken gemaakt met staatssecretaris Van der Burg (VVD) om de overlast te bestrijden, maar tot nu toe lijkt er nog maar weinig veranderd te zijn. Dit komt ook doordat één van de belangrijkste te nemen maatregelen, het sneller uitzetten van veiligelanders, pas vanaf 1 juni kan worden ingevoerd.

 

Lees ook: Ter Apel: ‘Kwestie van tijd tot asielzoekers gelyncht worden’

 

En dan nog is het maar de vraag of al die maatregelen wettelijk wel haalbaar zijn. Juristen hebben al vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van dit soort beloftes en wijzen op mensenrechtenverdragen en de grondwet als het aankomt op bijvoorbeeld groepsverboden voor alleen asielzoekers.