Binnenland

Ter Apel: ‘Kwestie van tijd tot asielzoekers gelyncht worden’

20-05-2023 17:17

Ingang van aanmeldcentrum Ter Apel in 2017, toen nog zonder luifels. Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

De gemeenteraad in Westerwolde vreest escalatie in Ter Apel door de aanhoudende problemen met asielzoekers. In een gezamenlijke verklaring schrijven de raadspartijen dat “de maat meer dan vol is” en dat de “veiligheid van asielzoekers en inwoners in het geding” is.

PvdA-raadslid Wim Eilert tegenover RTV Noord:

“Er is heel veel boosheid en dat is volkomen terecht. Er wordt niet alleen gejat, maar de veiligheid is ook in het geding. Personeel staat soms doodsangsten uit en winkeliers kunnen de veiligheid van hun klanten en personeel niet garanderen. De grens is echt bereikt. De overlast van een groepje asielzoekers loopt finaal uit de klauwen. Mensen worden er helemaal gek van en als je niet oppast, dan nemen ze het recht in eigen handen.”

Gemeentebelangen-raadslid Marco Visscher:

“Inwoners gaan zich organiseren in burgerwachten. Je kunt je afvragen hoe handig dat is. De sfeer is enorm verhit na de laatste incidenten. Het is een kwestie van tijd tot er inwoners gewond raken of asielzoekers gemolesteerd of gelyncht worden.”

Landelijke overheid

De gemeenteraad dringt aan op de verantwoordelijkheid van de landelijke overheid om de veiligheid te waarborgen en wil een versoberde opvang voor kansarme asielzoekers uit veilige landen.