Binnenland

IND loopt ‘tegen grenzen van uitvoerbaarheid’ op

23-05-2023 15:48

De IND meldt in het jaarlijkse rapport Stand van de Uitvoering dat ze tegen ‘de grenzen van uitvoerbaarheid’ aanloopt. De IND geeft aan dat apaciteit en mogelijkheden aan hun max zitten en dat ze moeite heeft om de groeiende vraag en werklast bij te benen.

Volgens de IND heeft de toename van het aantal asielverzoeken en aanvragen voor verblijfsvergunningen geleid tot ‘een aanzienlijke stijging van het werkvolume’. Hierdoor zijn er vertragingen ontstaan in de afhandeling van procedures en worden de wachttijden langer. Inmiddels wachten 40.000 asielzoekers op een beslissing, terwijl het aantal asielaanvragen dit jaar enorm stijgt.

Dwangsommen

Ook de complexiteit van de immigratiewetgeving en de vele veranderingen in het beleid dragen bij aan de uitdagingen waar de IND voor staat.

Eerder werd al bekend dat de IND in twee jaar tijd 34 miljoen euro aan dwangsommen heeft moeten betalen. De IND meldt nu in het rapport dat ‘het overgrote deel van de afgewezen asielaanvragen’ uiteindelijk voor de rechter kwam. In totaal werden 36.000 beroepsprocedures gevoerd. De IND verwacht dat het aantal procedures en dwangsommen alleen maar zal gaan stijgen.