Buitenland

NAVO: ‘Oekraïense F-16-piloten trainen maakt NAVO geen partij in conflict’

23-05-2023 16:04

F-16
Bogac Erkan / Shutterstock.com

BRUSSEL, 23 mei (Reuters) – Het trainen van Oekraïense piloten op westerse F-16 gevechtsvliegtuigen maakt de NAVO geen partij in het conflict, zei haar chef Jens Stoltenberg op dinsdag, terwijl de bondgenoten beloofden de voorbereidingen voor de start van de lessen te versnellen.

Stoltenberg zei dat Oekraïne het recht heeft zich te verdedigen.

“Wij helpen Oekraïne dat recht te handhaven”, zei hij tegen verslaggevers in Brussel. “Dat maakt de NAVO en de NAVO-bondgenoten geen partij in het conflict.”

Hogere Russische diplomaten zeiden maandag dat de overdracht van F-16 jets aan Oekraïne de vraag oproept naar de rol van de NAVO in het conflict.

Amerikaanse goedkeuring

De Amerikaanse president Joe Biden steunde vrijdag trainingsprogramma’s voor Oekraïense piloten op F-16’s. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky verzekerde Biden dat de vliegtuigen niet zullen worden gebruikt om Russisch grondgebied binnen te dringen.

“Dit is een belangrijke stap die ons blijkbaar in staat stelt om op een gegeven moment straaljagers te leveren”, aldus Stoltenberg, die de stap omschreef als “een zeer duidelijk signaal dat we er voor de lange termijn zijn en dat Rusland ons niet kan afwachten”.

Een coalitie van landen voor gevechtsvliegtuigen was intussen bezig met het opstellen van een concreet tijdschema voor de start van de opleiding.

“We zullen het tempo opvoeren nu we groen licht hebben”, zei de Nederlandse minister van Defensie Kajsa Ollongren tegen verslaggevers tijdens een vergadering met haar EU-tegenhangers in Brussel.

Duitse ondersteuning

Ze zei dat de training een gecoördineerde inspanning is van België, Denemarken, Groot-Brittannië, Nederland en andere bondgenoten, en dat meer landen zich daarbij kunnen aansluiten.

Duitsland zei dat het onderzoekt hoe het de straaljagercoalitie kan ondersteunen.

“We onderzoeken de paar opties die we in theorie hebben”, zei minister van Defensie Boris Pistorius.

“Maar het zal niet significant zijn, omdat we zelf eenvoudigweg geen F-16 straaljagers hebben en waarschijnlijk niet veel kunnen helpen bij de opleiding van piloten.”