Media

Ter Apel: ‘Ik vrees echt dat dit uit de hand loopt, vroeg of laat vallen er slachtoffers’

23-05-2023 13:16

Ter Apel
Winkelcentrum Ter Apel. Foto: Google Streetview.

In De Volkskrant heeft de fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde er voor gewaarschuwd dat in Ter Apel door overlast van asielzoekers de zaak uit de hand aan het lopen is. “Vroeg of laat vallen er slachtoffers”, aldus Marco Visscher.

 

Lees ook: Opnieuw problemen met asielzoekers Ter Apel: ‘De situatie is aan het escaleren’

 

Donderdagavond was het weer raak in Ter Apel toen een Tunesische asielzoeker midden in het winkelcentrum zijn piemel liet zien aan een 12-jarig meisje en een groepje asielzoekers (jongeren uit veilige landen) voedsel uit de Jumbo probeerde te stelen.

‘Asielzoekers gelyncht’

Visscher waarschuwde een dag later dat “het een kwestie van tijd is voordat er asielzoekers worden gelyncht”.

In De Volkskrant waarschuwt hij daar dinsdag opnieuw voor:

“Dorpsbewoners die zich hebben georganiseerd in een burgerwacht zagen het donderdagavond gebeuren en reageerden daar uiteraard niet zo zachtzinnig op. Er zijn geen klappen gevallen, maar heftig was het wel. Uiteindelijk moesten er vier units van de politie én de marechaussee aan te pas komen. Zo’n gebeurtenis maakt natuurlijk indruk op de jongeren die in de supermarkt werken.

Winkeliers hebben moeite om werknemers te behouden, omdat die zich niet meer veilig voelen. Dorpsbewoners worden geïntimideerd, bespuugd. Iedereen is er helemaal klaar mee. Het gevolg is dat het lontje ook korter wordt. Daardoor lopen de asielzoekers inmiddels ook gevaar. Ik vrees echt dat dit uit de hand loopt. Vroeg of laat vallen er slachtoffers.”

Dat het uit de hand gaat lopen blijkt volgens Visscher nu al:

“Vorige week liep een man met een donkere huidskleur door het dorp met een buitenboordmotor van een boot. Die zal hij wel gestolen hebben, is dan de reflex. Iedereen in rep en roer. De man bleek een statushouder te zijn die in het dorp woont. ‘Ik voel me nu ook niet meer veilig’, zei hij tegen me. En dat allemaal omdat de overlast maar niet aangepakt wordt.”

Veiligelanders

Volgens Visscher is het vooral een probleem van de relatief grote hoeveelheid veiligelanders die worden opgevangen in Ter Apel, “de enige plek waar je je kan aanmelden in Nederland”.

 

Lees ook: Ter Apel: ‘Kwestie van tijd tot asielzoekers gelyncht worden’
Lees ook: Weer ‘incidenten’ met asielzoekers op buslijn 73, maatregelen lijken onvoldoende
Lees ook: De frustratie en onvrede achter spandoeken door overlastasielzoekers geteisterd Ter Apel: ‘Ik wil hier weg!’