Buitenland

Baas Russische inlichtingendienst: ‘Westen heeft kiem gelegd voor eigen ondergang’

24-05-2023 15:31

Kremlin
Kremlin, Moskou

24 mei (Reuters) – Eén van Ruslands topspionnen zei woensdag dat het Westen de kiem van zijn eigen ondergang heeft gelegd door zich af te keren van wat hij zijn ‘kerntradities’ noemde en zei dat het Westen “naar de duivel moet gaan” en zich niet langer moet bemoeien met mondiale aangelegenheden.

In zijn opmerkingen op een veiligheidsforum buiten Moskou, dat werd bijgewoond door buitenlandse veiligheidsfunctionarissen, maakte Sergej Narysjkin, hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR, enkele van zijn meest antiwesterse opmerkingen tot nu toe, waarmee hij de diepe vijandschap onderstreepte die Moskou koestert tegen het Westen vanwege zijn steun aan Oekraïne.

“De Angelsaksen zouden er goed aan doen zich bezig te houden met hun eigen interne burgerlijke conflicten. Beter nog, om hun kennis, de duivel, de rug toe te keren”, aldus Naryshkin, die net als andere Russische functionarissen Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en andere Engelstalige landen in het Westen aanduidt als “de Angelsaksen”.

“Het is relevant om de bijbelse waarheid te onthouden: het einde van hen zal zijn overeenkomstig hun daden. En dat betekent dat hun einde treurig zal zijn,” zei hij, en zei dat het Westen wordt verscheurd door ernstige interne en externe problemen.

Terrorisme en geweld

Rusland wil dat het Westen stopt met het bewapenen van Oekraïne, iets wat Washington, Londen en Europese landen nog steeds doen in de aanloop naar een verwacht Oekraïens tegenoffensief om Kiev te helpen zich te verdedigen tegen wat zij beschouwen als een niet-uitgelokte Russische veroveringsoorlog.

Naryshkin, die zegt dat wat Rusland een “speciale militaire operatie” in Oekraïne noemt bedoeld is om Moskou te beschermen tegen een zich steeds verder uitbreidende NAVO, beschuldigde Washington en Londen ervan pogingen om tot een regeling van het conflict te komen te dwarsbomen en een oogje dicht te knijpen voor het volgens hem toenemende “terrorisme en geweld” dat door Oekraïne op burgers wordt uitgeoefend.

Het Westen zegt dat Rusland de oorlog aanwakkert en zijn troepen moet terugtrekken, terwijl Kiev zegt dat miljoenen van zijn burgers gedwongen zijn naar andere landen te vluchten, terwijl de achterblijvers de vaak dodelijke confrontatie met Russische raketaanvallen moeten aangaan.

Euro-Atlantische elite

Naryshkin, die de visie van het Kremlin op het geopolitieke landschap verkondigt, beschuldigde het Westen ervan zich te verzetten tegen een historische verschuiving naar een multipolaire wereld.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Hij beschuldigde ook wat hij noemde de “Euro-Atlantische elite” ervan te weigeren vrijwillig hun leiderschap op te geven en tegelijkertijd alles in het werk te stellen om de opkomst van wat hij alternatieve machtscentra noemde tegen te houden.

Hij toonde zich tevreden dat de meeste landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika Rusland geen sancties hebben opgelegd wegens zijn optreden in Oekraïne, ondanks wat hij noemde de enorme druk vanuit Washington om dat wel te doen.

Satanisme

Hij voorspelde turbulente tijden in de wereld en zei dat Rusland en andere niet-westerse landen beter in staat zijn processen te doorstaan die over het lot van naties kunnen beslissen.

“Turbulente periodes in de wereldgeschiedenis zijn in wezen een test van de mate waarin naties en volkeren hun ware grondslagen hebben behouden,” zei Naryshkin, die net als andere Russische functionarissen maatschappelijke veranderingen in het Westen, zoals die rond identiteit, heeft bekritiseerd als gevaarlijk en verkeerd.

“Onze landen hebben, in tegenstelling tot het Westen, in dit opzicht een aanzienlijke marge van kracht en strategische diepgang behouden,” zei hij.

“Ik bedoel een band met de spirituele dimensie van het bestaan, tradities die in de Verenigde Staten en Europa lang geleden plaats hebben gemaakt voor positivisme, de cultus van materieel succes en regelrecht satanisme,” zei Naryshkin.