VVD-raadslid gemeente Zuidplas: ‘Ga doen wat nodig is, Mark!’

24-05-2023 13:41

Premier Mark Rutte, VVD
Mark Rutte bij Vandaag Inside. Still: Youtube.

OPINIE

Al elf jaar ben ik actief als fractievoorzitter en raadslid voor de VVD in de gemeente Zuidplas. Ik doe dit met trots en bovenal veel plezier. Hier in de gemeente kunnen wij het verschil maken en lukt het om samen met andere fracties coalities te vormen. Op uiteenlopende onderwerpen geeft de coalitie elkaar hier ook de ruimte voor. Dat is, in mijn optiek, dan ook hoe politiek gevoerd zou moeten worden.

Lees ook: VVD-leden: ‘Een asielcatastrofe van ongekende omvang is gaande’

Schuurt het hier dan nooit? Uiteraard schuurt het hier af en toe en ook hier ben ik wel eens ‘politiek verdrietig’ over het handelen van andere fracties. Maar met politieke handigheid, een portie lef en standvastig bij mijn eigen waarden en normen blijven lukt het om verschil te kunnen blijven maken voor onze inwoners en ondernemers.

Hoe anders is dit in de landelijke politiek.

Asielpaniek

De landelijke VVD-fractie zit klem in een coalitie waar geen enkele ruimte geboden wordt voor het rechts-liberale geluid. Of het nu over stikstof gaat of over migratie. Laat ik op het laatste onderwerp wat verder in gaan.

De discussie over migratie duurt nu al veel te lang. Sinds er alarmerende cijfers over de te verwachten toekomstige asielinstroom bekend zijn, is er sprake van een ‘asielpaniek’ in Nederland. Maar we zagen dit toch al lang aankomen?

Op de landelijke VVD-ledenvergadering van 19 november diende ik samen met vele andere betrokken VVD’ers diverse moties in, die ook werden aangenomen. Stuk voor stuk uitvoerbare moties die, als we maar durven, echt voor oplossingen gaan zorgen. Een tijdelijke asielstatus. Een tijdelijke asielstop. Veiligelanders terugsturen. Het Dublin-akkoord eindelijk eens naleven. Etc. Etc.

Onze motie tegen de spreidingswet werd niet aangenomen. Dit kwam door een georganiseerde tegenmacht, maar zeker ook doordat onze Mark Rutte  beloofde de instroom te gaan indammen. Hij had dit de VVD-Tweede Kamerfractie ook al beloofd om ervoor te zorgen dat ze niet dwars zouden liggen bij de spreidingswet.

‘WTF?’

Wij gaan er nu dan ook vanuit dat de VVD-Tweede Kamerfractie haar belofte nakomt, en straks in de Tweede Kamer  dus tegen de spreidingswet zal stemmen. Want Rutte heeft zijn beloftes gewoon niet waargemaakt.

Bijna alles wat de VVD-fractie op migratie inbrengt wordt afgeschoten door D66. En wat doet Rutte? Die mag bij Vandaag inside doodleuk vertellen dat ‘Sigrid Kaag zo’n leuk mens is’. En dat het ‘goed zakendoen is met D66’.

‘WTF’?, zeg je dan op social media.

Wat heeft Rutte al bereikt in Europa? Vooralsnog niks waar we écht wat aan hebben. Al helemaal niet op de korte termijn en dat is, gezien de cijfers, heel hard nodig.

Doen wat nodig is

Daarom bij dezen persoonlijk tegen Mark Rutte:

Ik had het eerder over lef en standvastig zijn. Standvastig voor onze eigen VVD-liberale waarden en het lef om tegen je coalitiepartners in te gaan. Wij doen dit lokaal met ziel en zaligheid. Zou jij ook eens moeten doen, Mark. En neem hierbij ook je eigen leden eindelijk eens serieus, die zich (met en voor jou) inzetten voor die liberale waarden!

Zaterdag 3 juni is er weer een nieuwe landelijke VVD-ledenvergadering. Een nieuwe kans voor Rutte om lef te tonen en nu wel met onze liberale waarden aan de slag te gaan.

Ga doen wat nodig is, Mark!

Ferry van Wijnen is VVD-raadslid in de gemeente Zuidplas en bestuurslid van het Thematisch Netwerk Migratie & Integratie binnen de VVD.

 

De in dit artikel geuite meningen en standpunten zijn die van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de meningen of standpunten van TPO.