Buitenland

Asielaanvragen in EU in jaar tijd met 41% gestegen

25-05-2023 14:05

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

25 mei (Reuters) – De eerste asielaanvragen van mensen die internationale bescherming zoeken in de landen van de Europese Unie zijn in februari sterk gestegen, vooral door Syriërs en Afghanen, zo blijkt donderdag uit een verslag van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

 

Lees ook: Asielcrisis: nachtopvang Ter Apel nu al vol, 33 mensen sliepen op stoelen

 

Het blok ontving 76.505 eerste asielverzoeken van niet-EU-burgers die internationale bescherming aanvroegen, een stijging van 41% ten opzichte van februari 2022, waarbij Syriërs de ranglijst aanvoerden, gevolgd door Afghanen, Colombianen en Venezolanen.

Van deze aanvragen werd meer dan driekwart ontvangen door Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië, terwijl 2745 aanvragen werden ingediend door niet-begeleide minderjarigen, aldus Eurostat.

Zowel legale als illegale migratie staat bovenaan de agenda van veel Europese regeringen, nu oorlogen in landen als Oekraïne en Syrië, politieke vervolging en de gevolgen van de klimaatverandering veel mensen uit hun land van herkomst verdrijven.

Russische asielzoekers

Volgens Eurostat is het aantal eerste Oekraïense aanvragers, dat steeg van 2105 in februari 2022 tot 12190 in maart van datzelfde jaar, gedaald tot 1110 in februari 2023, ook omdat veel van de Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming genieten.

Russische burgers staan op de 8e plaats met 2385 aanvragen.

Naast legale asielaanvragen wordt Europa dit jaar geconfronteerd met een mogelijk recordaantal pogingen tot illegale binnenkomst. Grensagentschap Frontex meldde eerder in mei het hoogste aantal ongeoorloofde aankomsten sinds 2016.