Buitenland

CU-raadslid Assen: ‘Kritiek vanuit VVD op staatssecretaris Van der Burg is schandalig’

25-05-2023 13:24

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris Eric van der Burg, VVD. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com. Bewerkt door TPO.

Door Bert Brussen, TPO – Woensdag kwam staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) met een ‘noodplan’ voor de asielzoekerscrisis. In dit plan wordt onder andere van gemeenten geëist dat ze niet meer selecteren op asielzoekers (alleenstaande jonge mannen zijn meestal niet gewenst). Ook zegt de staatssecretaris in het plan dat als gemeenten toch blijven selecteren hij asielzoekers gedwongen zal gaan plaatsen in de opvangcentra.

 

Lees ook: VVD-raadslid gemeente Zuidplas: ‘Ga doen wat nodig is, Mark!’

 

Gemeenten verplichten asielzoekers op te nemen ligt in de lijn van de ‘dwangwet‘ (officieel bekend als ‘spreidingswet’) die staatssecretaris Van der Burg wil invoeren (het liefst vanaf 1 janauri 2024) waardoor gemeenten kunnen worden gedwongen tot het opvangen van specifieke hoeveelheden asielzoekers.

Op die wet is veel kritiek, ook steeds meer vanuit de VVD-fractie zelf. Tijdens het VVD-ledencongres een half jaar geleden lieten VVD-leden al weten tegen zo’n ‘dwangwet’ te zijn, maar na de (inmiddels niet nagekomen) belofte van premier Rutte iets aan de asielinstroom te doen, werd het wetsvoorstel door de VVD-leden goedgekeurd.

Kritiek binnen VVD

Nu blijkt dat er nog helemaal niets is gedaan aan die asielinstroom, en gemeenten en provincies steeds meer in de knel komen met asielzoekersopvang, zwelt ook de kritiek binnen de VVD aan. Op premier Rutte omdat hij zijn belofte niet nakomt, en op de ‘dwangwet’ van staatssecretaris Van der Burg, omdat het dwingen van gemeenten niet past binnen liberale opvattingen van veel VVD’ers, al helemaal niet als er tegelijkertijd niets wordt gedaan aan de instroom.

Dit was dan ook de reden dat een woensdag geplande hoorzitting over het wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Burg door de VVD-fractie is uitgesteld, waardoor het nog langer zal duren voordat de ‘dwangwet’ kan worden behandeld door de Kamer.

‘Schandalig’

Volgens Jerke Setz, ChristenUnie-raadslid te Assen, is die kritiek van de VVD op hun eigen staatssecretaris niets minder dan ‘schandalig’. Setz laat aan RTV Drenthe weten dat hij het “onbegrijpelijk” vindt “dat de landelijke VVD-fractie het hun eigen staatssecretaris zo moeilijk maakt”.

Setz:

“Wat de fractie consequent doet, is zeggen dat die instroom omlaag moet. Veel partijen die dat delen en vinden dat we grip moeten krijgen op migratie. Maar wat ze vergeten, is dat dat een enorm tijdrovend en complex proces is. Je wil ook voorkomen dat er heel veel mensen verdrinken op de Middellandse Zee. Je moet dat op een humane manier naar beneden brengen. In de tussentijd moet je als land wel je verantwoordelijkheid nemen voor die opvang.”

CDA Groningen

Een week geleden kampeerden activisten van PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren, bij het azc Ter Apel om te protesteren tegen de in hun ogen ‘onmenselijke omstandigheden’.

In de Provinciale Staten van Groningen heeft de CDA-fractie laten weten er alles aan te willen doen om te voorkomen dat dit jaar opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum van Ter Apel. Als het aan de christendemocraten ligt worden asielzoekers ‘meer gespreid’ en wordt er ‘een fatsoenlijke opvangplek geboden’. Desnoods wil de CDA-fractie zelf onderdak regelen en ‘de rekening achteraf naar Den Haag sturen’.

 

 

 


 

Kies nu voor TPO Premium en onbeperkt toegang tot artikelen van onze prominente auteurs (o.a. Kleis Jager, Hans van Willigenburg en René Zwaap). Én je leest TPO.nl geheel bannervrij.

Word nu Premium lid voor slechts € 41 per jaar!

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Premier Mark Rutte, VVD

Premier Rutte: ‘Geen garantie dat in Ter Apel niemand buiten zal slapen’

Eric van der Burg, VVD

Staatssecretaris (VVD) over misdragende asielzoekers Ter Apel: ‘Dat is tuig’

Maastricht

Burgemeester Maastricht (partijloos): ‘Asielaanpak kabinet gaat falen’

Vluchtelingen

Boot met 500 migranten verdwenen op Middellandse Zee

Lijn 73 Ter Apel

‘Groep Noord-Afrikaanse mannen’ uit Ter Apel sloopt touringcar, bedreigt chauffeur, op weg naar noodopvang

Migranten Frankrijk

Asielaanvragen in EU in jaar tijd met 41% gestegen

Premier Mark Rutte, VVD

VVD-raadslid gemeente Zuidplas: ‘Ga doen wat nodig is, Mark!’

Mark Rutte, VVD

VVD-leden: ‘Een asielcatastrofe van ongekende omvang is gaande’

IND loopt ‘tegen grenzen van uitvoerbaarheid’ op

Ter Apel

Ter Apel: ‘Ik vrees echt dat dit uit de hand loopt, vroeg of laat vallen er slachtoffers’

Enschede

VVD Enschede weigert verder mee te werken aan opvang asielzoekers

Ter Apel: ‘Kwestie van tijd tot asielzoekers gelyncht worden’

Ter Apel

Opnieuw problemen met asielzoekers Ter Apel: ‘De situatie is aan het escaleren’

Petten

Inwoners Petten niet blij met gebrekkige communicatie rondom azc

Brandon Johnson, Chicago

Asielzoekers in Chicago opgevangen in politiebureau’s, tekort aan opvangplekken

Lijn 73 Ter Apel

Weer ‘incidenten’ met asielzoekers op buslijn 73, maatregelen lijken onvoldoende

Migranten in boot

IND betaalde in twee jaar tijd ruim 34 miljoen euro aan dwangsommen

Ter Apel

‘Burgerwacht Ter Apel’ hangt protestspandoeken tegen azc op in centrum Ter Apel

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 458 met Woke Veelo en Broervankoos Brussen

Lees verder

TPO Podcast 456 met Statushouder Veelo en Genderneutraal Brussen

Lees verder