Buitenland

CU-raadslid Assen: ‘Kritiek vanuit VVD op staatssecretaris Van der Burg is schandalig’

25-05-2023 13:24

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Door Bert Brussen, TPO – Woensdag kwam staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) met een ‘noodplan’ voor de asielzoekerscrisis. In dit plan wordt onder andere van gemeenten geëist dat ze niet meer selecteren op asielzoekers (alleenstaande jonge mannen zijn meestal niet gewenst). Ook zegt de staatssecretaris in het plan dat als gemeenten toch blijven selecteren hij asielzoekers gedwongen zal gaan plaatsen in de opvangcentra.

 

Lees ook: VVD-raadslid gemeente Zuidplas: ‘Ga doen wat nodig is, Mark!’

 

Gemeenten verplichten asielzoekers op te nemen ligt in de lijn van de ‘dwangwet‘ (officieel bekend als ‘spreidingswet’) die staatssecretaris Van der Burg wil invoeren (het liefst vanaf 1 janauri 2024) waardoor gemeenten kunnen worden gedwongen tot het opvangen van specifieke hoeveelheden asielzoekers.

Op die wet is veel kritiek, ook steeds meer vanuit de VVD-fractie zelf. Tijdens het VVD-ledencongres een half jaar geleden lieten VVD-leden al weten tegen zo’n ‘dwangwet’ te zijn, maar na de (inmiddels niet nagekomen) belofte van premier Rutte iets aan de asielinstroom te doen, werd het wetsvoorstel door de VVD-leden goedgekeurd.

Kritiek binnen VVD

Nu blijkt dat er nog helemaal niets is gedaan aan die asielinstroom, en gemeenten en provincies steeds meer in de knel komen met asielzoekersopvang, zwelt ook de kritiek binnen de VVD aan. Op premier Rutte omdat hij zijn belofte niet nakomt, en op de ‘dwangwet’ van staatssecretaris Van der Burg, omdat het dwingen van gemeenten niet past binnen liberale opvattingen van veel VVD’ers, al helemaal niet als er tegelijkertijd niets wordt gedaan aan de instroom.

Dit was dan ook de reden dat een woensdag geplande hoorzitting over het wetsvoorstel van staatssecretaris Van der Burg door de VVD-fractie is uitgesteld, waardoor het nog langer zal duren voordat de ‘dwangwet’ kan worden behandeld door de Kamer.

‘Schandalig’

Volgens Jerke Setz, ChristenUnie-raadslid te Assen, is die kritiek van de VVD op hun eigen staatssecretaris niets minder dan ‘schandalig’. Setz laat aan RTV Drenthe weten dat hij het “onbegrijpelijk” vindt “dat de landelijke VVD-fractie het hun eigen staatssecretaris zo moeilijk maakt”.

Setz:

“Wat de fractie consequent doet, is zeggen dat die instroom omlaag moet. Veel partijen die dat delen en vinden dat we grip moeten krijgen op migratie. Maar wat ze vergeten, is dat dat een enorm tijdrovend en complex proces is. Je wil ook voorkomen dat er heel veel mensen verdrinken op de Middellandse Zee. Je moet dat op een humane manier naar beneden brengen. In de tussentijd moet je als land wel je verantwoordelijkheid nemen voor die opvang.”

CDA Groningen

Een week geleden kampeerden activisten van PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren, bij het azc Ter Apel om te protesteren tegen de in hun ogen ‘onmenselijke omstandigheden’.

In de Provinciale Staten van Groningen heeft de CDA-fractie laten weten er alles aan te willen doen om te voorkomen dat dit jaar opnieuw asielzoekers buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum van Ter Apel. Als het aan de christendemocraten ligt worden asielzoekers ‘meer gespreid’ en wordt er ‘een fatsoenlijke opvangplek geboden’. Desnoods wil de CDA-fractie zelf onderdak regelen en ‘de rekening achteraf naar Den Haag sturen’.