Buitenland

Orka’s rammen zeilschip voor kust Zuid-Spanje

25-05-2023 17:36

Orka
Shutterstock.

MADRID, 25 mei (Reuters) – Orka’s hebben een zeilboot voor de kust van Zuid-Spanje zwaar beschadigd, aldus de lokale maritieme reddingsdienst op donderdag, als aanvulling op de tientallen aanvallen van orka’s op schepen die dit jaar aan de Spaanse en Portugese kusten zijn geregistreerd.

In de vroege uren van donderdag brak een groep orka’s het roer en doorboorde de romp na het rammen van de Mustique op weg naar Gibraltar, waardoor de bemanning van vier personen contact opnam met de Spaanse autoriteiten voor hulp, aldus een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst.

De dienst heeft een snelle-reactievaartuig en een helikopter met een lenspomp ingezet om het 20 meter lange schip, dat onder Britse vlag voer, bij te staan. De Mustique werd naar de haven van Barbate, in de provincie Cádiz, gesleept voor reparatie.

Iberische orka-ondersoort

Volgens de onderzoeksgroep GTOA, die populaties van de Iberische orka-ondersoort volgt het incident op ten minste 20 interacties alleen al deze maand in de Straat van Gibraltar tussen kleine vaartuigen en de zeer sociale toppredatoren. In 2022 waren er 207 gemelde interacties, zo blijkt uit gegevens van de GTOA.

Eerder in mei kreeg het zeiljacht Alboran Champagne een soortgelijke klap van drie orka’s op een halve zeemijl van Barbate. Het schip kon niet worden gesleept omdat het volledig onder water stond en werd op drift achtergelaten om te zinken.

Dolfijnenfamilie

In richtlijnen van het Spaanse ministerie van Vervoer staat dat schepen die veranderingen in het gedrag van orka’s waarnemen – zoals plotselinge veranderingen van richting of snelheid – het gebied zo snel mogelijk moeten verlaten en verdere verstoring van de dieren tijdens de manoeuvres moeten voorkomen.

Elke interactie tussen een schip en een orka moet aan de autoriteiten worden gemeld, aldus het ministerie.

Hoewel ze bekend staan als orka’s, maken de bedreigde orka’s deel uit van de dolfijnenfamilie. Ze kunnen tot acht meter lang worden en als volwassen dieren tot zes ton wegen.


 

Kies nu voor TPO Premium en onbeperkt toegang tot artikelen van onze prominente auteurs (o.a. Kleis Jager, Hans van Willigenburg en René Zwaap). Én je leest TPO.nl geheel bannervrij.

Word nu Premium lid voor slechts € 41 per jaar!

 

Advertentie

True managed webspace

TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 458 met Woke Veelo en Broervankoos Brussen

Lees verder

TPO Podcast 456 met Statushouder Veelo en Genderneutraal Brussen

Lees verder