Binnenland

Bloomberg: Nederland gaat F-16’s naar Oekraïne sturen

26-05-2023 14:57

F-16
F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Defensie.nl

Nederland overweegt F-16‘s naar Oekraïne te sturen na een pilotenopleiding, aldus twee ingewijden tegenover Bloomberg. De Nederlandse regering heeft recentelijk intensief overleg gevoerd met Amerikaanse functionarissen om de regering van president Joe Biden te overtuigen toestemming te geven voor de levering van deze vliegtuigen.

Nederland en Denemarken leiden de coalitie die de piloten zal opleiden, met ondersteuning van het VK en België.

42 F-16’s

Ondanks de bereidheid van de Nederlandse regering om de Oekraïense luchtverdediging “zo snel mogelijk” te versterken, kan het vele maanden duren om de pilotenopleiding en de logistieke planning uit te voeren.

Nederland bezit momenteel 42 F-16 straaljagers, waarvan 24 in gebruik zijn door het Nederlandse leger en niet naar Oekraïne kunnen worden gestuurd tot medio 2024.

Oekraïne kan afhankelijk van de opleidingsplanning enkele van de te koop staande jets krijgen of enkele van de momenteel operationele 24 jets volgend jaar.

Prioriteit pilotenopleiding

De Nederlandse defensieminister zei dat de regering de mogelijke levering van F-16’s aan Oekraïne op een later tijdstip zou overwegen. De prioriteit ligt nu bij de pilotenopleiding.