Buitenland

Boot met 500 migranten verdwenen op Middellandse Zee

26-05-2023 12:00

Vluchtelingen
punghi / Shutterstock.com

ROME, 26 mei (Reuters) – Een boot met ongeveer 500 migranten aan boord, waaronder een pasgeboren baby en zwangere vrouwen, is verdwenen in het centrale deel van de Middellandse Zee, zeiden twee liefdadigheidsorganisaties vrijdag.

Alarm Phone, een groep die oproepen van migrantenboten in nood opneemt, zei dat het op woensdagochtend het contact met de boot verloor.

Op dat moment was de boot stuurloos, zonder werkende motor, in volle zee, ongeveer 320 km ten noorden van de Libische haven Benghazi en meer dan 400 km verwijderd van Malta of het Italiaanse zuidelijke eiland Sicilië.

Geen teken van schipbreuk

De Italiaanse NGO Emergency zei donderdag dat haar Life Support-schip en de Ocean Viking, een ander liefdadigheidsschip, 24 uur lang zonder succes naar de vermiste boot hadden gezocht, maar geen teken van een schipbreuk hadden gevonden.

Een woordvoerder van Emergency zei vrijdag dat de zoektocht nog gaande was, en voegde eraan toe dat de migranten misschien door een andere boot zijn opgepikt of hun motor hebben kunnen repareren en verder zijn gevaren richting Sicilië.

De Italiaanse kustwacht meldde donderdag de redding van 423 en 671 migranten in twee afzonderlijke operaties in de Italiaanse zoek- en reddingswateren, en Alarm Phone zei dat ze geen verband hielden met de vermiste boot.

De Italiaanse kustwacht had geen onmiddellijk commentaar.

Illegaal naar Libië

In een afzonderlijk incident zei de Duitse liefdadigheidsorganisatie SOS Humanity dat 27 migranten op zee waren opgepikt door een olietanker en illegaal naar Libië waren teruggebracht.

Volgens het internationaal humanitair recht mogen migranten niet onder dwang worden teruggebracht naar landen waar zij het risico lopen ernstig te worden mishandeld.

Performance Shipping, het Griekse bedrijf dat eigenaar is van de P. Long Beach-tanker die bij het incident betrokken zou zijn, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar via de website van het bedrijf.