Binnenland

Eindhovense bioscoop pleegt zelfcensuur na bedreigingen uit islamitische hoek

27-05-2023 14:35

The Kerala Story
Still: Youtube.

Update: de film is alsnog vertoond aan iedereen die al een kaartje had gekocht op het moment dat de film uit de programmering werd gehaald

De Eindhovense bioscoop LAB-1 heeft de kaartverkoop voor de controversiële Indiase film The Kerala Story gestopt na toenemende intimidatie en bedreigingen aan het adres van medewerkers, vooral uit islamitische hoek. De film, die gaat over geradicaliseerde moslima’s, had al twee weken in de bioscoop gedraaid voordat het personeel lastiggevallen werd.

De bioscoop heeft geen aangifte gedaan, maar heeft wel melding gemaakt bij de politie. Alle verwijzingen naar de film zijn ook van de website verwijderd.

Controverse

The Kerala Story gaat over een groep vrouwen uit Kerala, India, die zich bekeert tot de islam en zich aansluit bij ISIS. De film, die in India zeer succesvol is ondanks de protesten, wordt bekritiseerd omdat hij een ‘te versimpeld en overdreven beeld’ zou geven van de bekering en aansluiting van deze vrouwen bij ISIS, en dat hij ‘een wig zou proberen te drijven tussen de hindoes en de moslims in India’.

Denk Utrecht

Er is ook verzet tegen de film geweest bij andere vertoningen in Europa. Zo stelde in Utrecht de politieke partij Denk voor om in de toekomst dergelijke films te ‘verbieden’ en vergeleek de film met antisemitische propagandafilms van de nazi’s.

Lab-1 besloot de film te blijven vertonen ondanks de controverse, maar heeft omwille van de veiligheid de film  toch uit de programmering gehaald.