Buitenland

Rusland: spanningen in Kosovo schuld van EU en VS

27-05-2023 14:06

Kosovo
AP Photo/Marjan Vucetic.

27 mei (Reuters)Rusland gaf zaterdag Kosovo, de Verenigde Staten en de Europese Unie de schuld van de escalerende spanningen op de Balkan en zei dat het de gewelddadige botsingen tussen de Kosovaarse politie en demonstranten tegen etnisch-Albanese burgemeesters met bezorgdheid volgt.

De Verenigde Staten en bondgenoten hebben Kosovo vrijdag berispt en gezegd dat het gebruik van geweld om burgemeesters te installeren in etnisch-Servische gebieden de inspanningen om de moeizame betrekkingen met buurland Servië te verbeteren, ondermijnt. De NAVO heeft er zaterdag bij Kosovo op aangedrongen de spanningen te verminderen.

Volledige staat van paraatheid

De botsingen brachten de Servische president Aleksandar Vucic er vrijdag toe het leger in volledige staat van paraatheid te brengen en eenheden opdracht te geven dichter bij de grens te gaan staan.

“Wij veroordelen resoluut de provocerende stappen van Pristina, die de situatie dicht bij de hete fase hebben gebracht en de veiligheid van de hele Balkan-regio rechtstreeks bedreigen”, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, in een verklaring.

“De verantwoordelijkheid hiervoor ligt volledig bij de Verenigde Staten en de Europese Unie,” zei ze, eraan toevoegend dat de berispingen van Kosovo door “westerse bemiddelaars” te laat waren gekomen.

Onafhankelijkheid Kosovo

Servië en zijn traditionele bondgenoot Rusland erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo niet, en Moskou heeft het verzoek van het land om lid te worden van de Verenigde Naties geblokkeerd. Servië beschouwt Kosovo nog steeds als deel van zijn grondgebied.