Buitenland

Loekasjenko: ‘Kernwapens voor iedereen’ in Russisch-Wit-Russische unie

29-05-2023 09:48

Nuke
Shutterstock.

29 mei (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft gezegd dat als een ander land zich zou willen aansluiten bij een Russisch-Wit-Russische unie er “kernwapens voor iedereen” zouden zijn.

Rusland is vorige week begonnen met een plan om tactische kernwapens in Wit-Rusland in te zetten, de eerste keer dat het Kremlin dergelijke kernkoppen buiten Rusland inzet sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991.

‘Unieke kans’

In een interview dat zondag laat op de Russische staatstelevisie was te zien, zei Loekasjenko, de trouwste bondgenoot van president Vladimir Poetin onder de buurlanden van Rusland, dat “strategisch begrepen” moet worden dat Minsk en Moskou een unieke kans hebben om zich te verenigen.

“Niemand is ertegen dat Kazachstan en andere landen dezelfde nauwe betrekkingen onderhouden als wij met de Russische Federatie,” zei Loekasjenko.

“Als iemand zich zorgen maakt dan is het heel eenvoudig: sluit je aan bij de Uniestaat Wit-Rusland en Rusland. Dat is alles: er zullen kernwapens zijn voor iedereen.”

Hij voegde eraan toe dat dit zijn eigen mening was – niet de mening van Rusland.

Uniestaat

Rusland en Wit-Rusland maken formeel deel uit van een Uniestaat, een grenzeloze unie en alliantie tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken.

Rusland gebruikte het grondgebied van Wit-Rusland als lanceerbasis voor zijn invasie van hun gemeenschappelijke buur Oekraïne in februari vorig jaar, en sindsdien is hun militaire samenwerking geïntensiveerd, met gezamenlijke trainingsoefeningen op Wit-Russisch grondgebied.

Op zondag zei het Wit-ussische ministerie van Defensie dat nog een eenheid van de S-400 mobiele grond-luchtraketsystemen uit Moskou is aangekomen en dat de systemen binnenkort gevechtsklaar zullen zijn.