Buitenland

‘Nederzettingen op Russisch grondgebied bij grens Belgorod beschoten door Oekraïne’

29-05-2023 11:13

Tank, Oekraïne
Foto van de persdienst van het Russische ministerie van Defensie via AP.

MOSKOU, 29 mei (Reuters) – De gouverneur van de Russische regio Belgorod, die grenst aan Oekraïne, zei maandag dat verschillende nederzettingen aan de grens tegelijkertijd werden beschoten door Oekraïense troepen.

In een verklaring op de berichtenapp Telegram zei Vyacheslav Gladkov dat ‘twee industriële faciliteiten in de stad Shebekino’ waren beschoten en dat ‘vier werknemers gewond’ waren geraakt.

Verscheidene nederzettingen zaten zonder elektriciteit, voegde hij eraan toe.

Grensoverschrijdende aanvallen

Belgorod, dat grenst aan de Oekraïense regio Kharkiv, is sinds het begin van het grootschalige conflict in Oekraïne in februari 2022 herhaaldelijk aangevallen door de troepen van Kiev.

Vorige week ondernamen Oekraïense troepen een grote grensoverschrijdende aanval op een reeks grensdorpen, waarbij ze kortstondig verschillende nederzettingen in beslag namen alvorens zich over de grens terug te trekken.

Geplande grondaanval

Kiev eist bijna nooit openlijk de verantwoordelijkheid op voor aanvallen binnen Rusland en op door Rusland gecontroleerd grondgebied in Oekraïne, maar heeft gezegd dat het vernietigen van infrastructuur een voorbereiding is op een geplande aanval over de grond.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag opdracht gegeven voor ‘strengere grensbeveiliging’ om ‘snel’  Russisch militair en civiel verkeer te garanderen naar de Oekraïense regio’s die nu onder Moskou’s controle staan.

 

Aanpassingen: laatste vij alinea’s toegevoegd om 11:17 uur.