Buitenland

Oekraïne: ‘Ballistische Russische raketten bij aanval op Kiev’, Iskander, mogelijk S-400

29-05-2023 11:22

Iskander
Russische Iskander-raketten. ID1974/Shutterstock.

KIEV, 29 mei (Reuters) – Rusland heeft maandagochtend tijdens een aanval overdag op de Oekraïense hoofdstad Kiev ballistische raketten afgevuurd, aldus de Oekraïense luchtmacht.

“De vijand gebruikte raketten met een ballistische baan – voorlopig Iskanders. Er is een mogelijkheid dat er ook S-300 en S-400 raketten zijn gebruikt,” zei luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat tegen de Oekraïense televisie.

Korte-afstand

Iskander-raketten zijn ballistische raketten voor korte afstand die kunnen worden gelanceerd vanaf een mobiel lanceerplatform. De Russische Iskander-raketten zijn ook geschikt voor tactische kernkoppen, tot 50 kiloton.

S-300 en S-400-raketten zijn surface to air-raketten die ook kunnen worden ingezet als korte-afstand surface-to-surface-raketten.

Surface-to-air

De expliciet voor luchtverdediging ontworpen S-300 en S-400 raketten hebben een relatief kleine explosieve lading en zijn zeer onnauwkeurig als ze tegen gronddoelen worden gebruikt. De inzet van deze raketten door Rusland op gronddoelen is een belangrijke aanwijzing dat Rusland een tekort heeft aan offensieve raketten.

Eerder heeft Rusland ook al uit de Koude Oorlog stammende voor nucleaire doeleinden ontworpen kruisraketten zonder explosieve lading tegen Oekraïne ingezet.