Binnenland

Steekpartij Algerijnen, Eritreeërs in trein, personeel bezorgd: ‘Wanneer valt eerste dode?’

29-05-2023 11:01

Bron: robert coolen/Shutterstock

In de nacht van zaterdag op zondag brak in de trein van Arnhem naar Ede-Wageningen een vechtpartij uit tussen ‘twee rivaliserende groepen’. Drie conducteurs en een machinist moesten ingrijpen om reizigers te beschermen. Door een steekpartij raakten twee mensen gewond.

Op station Ede-Wageningen kon de politie acht personen aanhouden. De verdachten zijn afkomstig uit Ter Apel, Velp, Ede, Utrecht en Budel.

Volgens de vakbond voor spoorpersoneel VVMC ging het om een ruzie tussen ‘een groep Eritreeërs en een groep Algerijnen’.

Brandbrief

De vakbond heeft na deze steekpartij de noodklok geluid omdat “onze leden zich afvragen waneer er doden vallen”, aldus een woordvoerder van VVMC tegenover Omroep Gelderland.

Tegenover het AD laat de vakbond weten dat het “een kwestie van tijd is” voordat er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren:

“Een aantal weken geleden heeft iemand op station Vlissingen geprobeer met deo en een aansteker een hoofdconducteur in brand te steken.

“Er vinden er in treinen en op stations steeds meer incidenten plaats, het treinpersoneel moet onderhand kogelvrije en steekwerende vesten dragen.”

De vakbond zegt donderdag een brandbrief te willen aanbieden aan NS-directeur Wouter Koolmees (voormalig D66-minister van Sociale Zaken).

Wapens in treinen achtergelaten en verstopt

Ook vakbondswoordvoerder Marike Timmermans refereert tegenover Omroep Gelderland aan de conducteur die bijna in brand werd gestoken:

“Het is een kwestie van tijd dat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben. Dat zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden dan is dat helaas de conclusie. Daar willen we en mogen we niet op wachten!

“Het is te vroeg om de conclusie te trekken dat vechtpartijen met messen op straat zich naar de trein verplaatsen, maar we horen wel dat wapens in treinen worden gevonden, ook vuurwapens. Die worden achtergelaten en verstopt.”