Buitenland

Kremlin: ‘Oekraïne voerde drone-aanval uit op Moskou’, Kiev ontkent

30-05-2023 12:25

UJ-22
Oekraïnse UJ-22 drone. CC-Foto: VoidWanderer/Wikimedia.

Moskou, 30 mei (Reuters) – Oekraïne heeft dinsdag zijn grootste drone-aanval ooit op Moskou uitgevoerd, maar de luchtverdediging heeft alle acht drones vernietigd, aldus Rusland, waarmee de 15 maanden durende oorlog in Oekraïne het hart van de hoofdstad heeft bereikt.

De drone-aanvallen diep in Rusland zijn de laatste weken toegenomen in de aanloop naar een verwacht Oekraïens tegenoffensief, met aanvallen op oliepijpleidingen en zelfs het Kremlin eerder deze maand die Moskou aan Oekraïne heeft toegeschreven.

Enkele van de meest prestigieuze gebieden in Moskou zijn door drones getroffen, waaronder Leninski Prospekt, een grote laan die onder Josef Stalin is aangelegd, en het gebied in het westen van Moskou waar de Russische elite – waaronder president Vladimir Poetin – woont.

‘Aanval regime Kiev’

Bewoners in het zuidwesten van Moskou zeiden dat ze rond 0200 tot 0300 uur harde knallen hoorden, gevolgd door de geur van benzine. Sommigen filmden hoe een drone werd neergeschoten en hoe een rookpluim boven de skyline van Moskou opsteeg.

Poetin werd vroeg in de ochtend ingelicht over de drone-aanvallen, zei het Kremlin, en voegde eraan toe dat de Russische luchtverdediging en het leger goed hadden gewerkt, zodat er geen gevaar was voor de inwoners van Moskou.

“Het is natuurlijk duidelijk dat dit een aanval is van het regime in Kiev,” zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers. “En dit moet absoluut duidelijk worden begrepen.”

De Russische president heeft momenteel geen plannen voor een speciale toespraak tot het Russische volk, zei Peskov, eraan toevoegend dat Poetin in het Kremlin aan het werk was.

Twee gewonden

Burgemeester Sergei Sobyanin van Moskou zei dat bij de aanslag in de vroege ochtend twee mensen gewond zijn geraakt, van wie er een in het ziekenhuis is opgenomen. De luchthavens van Moskou bleven open. Er werden geen doden gemeld.

Volgens het ministerie van Defensie werden drie van de Oekraïense drones omgeleid met behulp van elektronische anti-dronetechnologie en vijf andere neergeschoten, onder meer door Pantsir-raketsystemen die Moskou helpen verdedigen.

Oekraïne ontkent

Een Oekraïense presidentiële assistent ontkende dat Kiev direct betrokken was bij de Moskouse aanval, maar zei dat Oekraïne de gebeurtenissen met plezier gadesloeg en voorspelde dat er meer zou volgen.

“Natuurlijk kijken we graag toe en voorspellen we een toename van het aantal aanvallen. Maar we hebben hier natuurlijk niets rechtstreeks mee te maken,” zei de Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak.

Kiev ontkende dat het achter de droneaanval op het Kremlin eerder deze maand zat, hoewel The New York Times meldde dat de Amerikaanse inlichtingendienst gelooft dat Oekraïne verantwoordelijk was.

Het was onduidelijk hoe Vladimir Poetin zal reageren op de drone-aanval, die de oorlog in Oekraïne naar de hoofdstad van ‘s werelds grootste kernmacht brengt.

Kamikazedrones

Tot nu toe heeft Poetin de oorlog in Oekraïne ver van Moskou gehouden, waar het leven relatief normaal doorgaat ondanks de grootste crisis in Ruslands banden met het Westen sinds de Cubaanse Raketcrisis van 1962.

Rusland begon afgelopen oktober de Oekraïense hoofdstad aan te vallen met zwermen goedkoop geproduceerde drones die vaak bekend staan als ‘kamikazedrones’ en gebruikt deze op grote schaal tijdens zijn regelmatige luchtaanvallen in Oekraïne.

De aanklagers zeiden dat er incidenten plaatsvonden in het Odintsovsky District in het westen van Moskou – waar Poetin zijn staatsresidentie Novo-Ogaryovo heeft. Het gebied, het duurste in Rusland, is de woonplaats van de elite van het land.

De Russische staatstelevisie besteedde enige aandacht aan de aanvallen, maar die was niet uitgebreid.

Tegengaan van drones

De Russische wetgever Alexander Khinshtein, van het regerende blok Verenigd Rusland, zei dat de aanvallen op Moskou waarschijnlijk zullen toenemen.

“De sabotage en terroristische aanvallen van Oekraïne zullen alleen maar toenemen,” zei Khinshtein. “Het is noodzakelijk de defensie- en veiligheidsmaatregelen radicaal te versterken, vooral wat betreft het tegengaan van drones. Dit houdt in dat eindelijk de nodige wetten moeten worden aangenomen.”