Buitenland

Eerste openbare vergadering NASA-UFO-panel

31-05-2023 12:48

UFO
CGI-foto. Shutterstock.

WASHINGTON, 31 mei (Reuters) – Een NASA-panel dat vorig jaar werd opgericht om te bestuderen wat de regering noemt ‘UAP‘s’ (Unindentified Aerial Phenomena), beter bekend als UFO’s, zal woensdag zijn eerste openbare vergadering houden in afwachting van een rapport dat in de komende weken wordt verwacht.

Het zestien leden tellende orgaan, dat bestaat uit deskundigen op gebieden variërend van natuurkunde tot astrobiologie, werd afgelopen juni opgericht om niet-geclassificeerde UFO-waarnemingen en andere gegevens van de civiele overheid en commerciële sectoren te onderzoeken.

De vier uur durende openbare zitting van woensdag is bedoeld om “de laatste beraadslagingen te houden voordat het onafhankelijke onderzoeksteam van het agentschap deze zomer een rapport publiceert”, aldus NASA bij de aankondiging van de vergadering.

Eerste NASA-UFO-onderzoek ooit

Het panel is het eerste onderzoek dat ooit onder auspiciën van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is uitgevoerd voor een onderwerp dat de regering ooit aan de exclusieve en geheime bevoegdheid van militaire en nationale veiligheidsfunctionarissen heeft toevertrouwd.

 

Artikel gaat verder na video.

 

De NASA-studie staat los van een onlangs geformaliseerd onderzoek van het Pentagon naar UAP’s die in de afgelopen jaren door militaire piloten zijn gedocumenteerd en door Amerikaanse defensie- en inlichtingendiensten zijn geanalyseerd.

De parallelle inspanningen van de NASA en het Pentagon – beide ondernomen met enige schijn van publieke controle – benadrukken een keerpunt voor de regering na decennia van ontwijking, ontkrachting en ontkrachting van waarnemingen van UFO’s die teruggaan tot de jaren 1940.

UAP

De term UFO’s, lang geassocieerd met noties van vliegende schotels en buitenaardse wezens, is in overheidstaal vervangen door “UAP”.

Hoewel NASA’s wetenschappelijke missie door sommigen werd gezien als een belofte voor een meer onbevangen benadering van een onderwerp dat lang als taboe is behandeld door het defensie-establishment, maakte het Amerikaanse ruimteagentschap vanaf het begin duidelijk dat het nauwelijks conclusies trok.

“Er is geen bewijs dat UAP’s van buitenaardse oorsprong zijn,” zei NASA bij de aankondiging van de vorming van het panel in juni vorig jaar.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt niet geïdentificeerd

In zijn meer recente verklaringen presenteerde het agentschap een nieuwe potentiële wending aan het UAP acroniem zelf, door het aan te duiden als een afkorting voor “ongeïdentificeerde afwijkende fenomenen”. Dit suggereert dat ook andere waarnemingen dan die welke in de lucht leken, hieronder kunnen vallen.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Toch zei NASA bij de aankondiging van de bijeenkomst van woensdag dat het ruimteagentschap UAP’s definieert als “waarnemingen van gebeurtenissen in de lucht die vanuit wetenschappelijk oogpunt niet kunnen worden geïdentificeerd als vliegtuigen of bekende natuurverschijnselen”.

AARO

Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben gezegd dat de recente inspanningen van het Pentagon om dergelijke waarnemingen te onderzoeken hebben geleid tot honderden nieuwe meldingen die momenteel worden onderzocht, hoewel de meeste als onverklaard worden beschouwd.

Het hoofd van het pas opgerichte All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) van het Pentagon heeft gezegd dat het bestaan van intelligent buitenaards leven niet is uitgesloten, maar dat geen enkele waarneming bewijs van buitenaardse oorsprong heeft opgeleverd.