Buitenland

Rusland: ‘VS moedigt Oekraïense terroristen aan’

31-05-2023 10:51

Oekraïne
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

31 mei (Reuters)Washington moedigt Kiev aan door publiekelijk de drone-aanval te negeren die dinsdag verschillende wijken van Moskou trof, zei de Russische gezant bij de Verenigde Staten op woensdag, nadat president Vladimir Poetin Oekraïne de schuld gaf van de aanvallen.

Het Witte Huis zei dat het geen aanvallen binnen Rusland steunt en dat het nog steeds informatie verzamelt over het incident, dat Poetin een poging noemde om Moskou bang te maken en te provoceren.

“Wat zijn deze pogingen om zich te verschuilen achter de zin dat ze ‘informatie verzamelen’?” Anatoly Antonov, de ambassadeur, zei in opmerkingen gepubliceerd op Telegram.

“Dit is een aanmoediging voor Oekraïense terroristen.”

‘Terroristische daad’

Vladimir Poetin heeft dinsdag de aanval, die de 15 maanden durende oorlog in Oekraïne tot in het hart van Rusland bracht, als een terroristische daad bestempeld. Oekraïne beschuldigt Rusland ook van terrorisme voor zijn bombardementen op Oekraïense burgers, beschuldigingen die Moskou ontkent.

Een Oekraïense presidentiële assistent ontkende dat Kiev direct betrokken was bij de drone-aanval op Moskou, maar zei dat Oekraïne de gebeurtenissen met plezier volgt en voorspelde dat er nog meer zou volgen.

De aanval op Moskou, waarbij twee gewonden vielen, kwam nadat Rusland binnen een dag drie luchtaanvallen op Kiev had uitgevoerd en 17 in mei tot nu toe, waarbij deze maand twee doden vielen, en verwoesting en angst zaaide.

Proxy-oorlog

Rusland beschuldigt wat het het “collectieve Westen” noemt er al lang van een proxy-oorlog tegen Moskou te voeren door Oekraïne met militaire en financiële hulp te steunen.