Buitenland

Poetin: ‘Kwaadwillenden proberen Rusland te destabiliseren’

02-06-2023 15:19

Asatur Yesayants/Shutterstockk

2 juni (Reuters) – President Vladimir Poetin zei vrijdag dat bepaalde ‘kwaadwillenden’ hun pogingen om Rusland te destabiliseren opvoeren en drong er bij de leden van zijn kabinet op aan om dit ‘onder geen beding toe te staan.

Hij zei dat de Russische Veiligheidsraad het waarborgen van de veiligheid zou bespreken in de context van wat hij “extreem belangrijke” kwesties noemde met betrekking tot de betrekkingen tussen de 190 etnische groepen van het uitgestrekte land.

“Vandaag zullen we deze kwesties ook bespreken in termen van het waarborgen van de veiligheid van Rusland, in dit geval de binnenlandse politieke veiligheid,” zei hij.

Oppositie verdreven

Sinds Rusland in februari 2022 tienduizenden troepen naar Oekraïne stuurde, heeft het zijn optreden tegen andersdenkenden geïntensiveerd en de rest van de belaagde liberale oppositie naar het buitenland verdreven.

Poetin heeft Rusland herhaaldelijk opgeroepen om zich te verenigen in het licht van de “existentiële bedreigingen” vanuit het Westen, maar heeft af en toe te maken gehad met vijandigheid van etnische groepen die zich in het bijzonder het doelwit voelen van Moskous mobilisatiestreven.

In maart verbood Moskou het Free Nations of Post-Russia Forum, een organisatie die is opgericht door oppositieactivisten die pleiten voor onafhankelijkheid voor de vele etnische groepen in Rusland.