Buitenland

CNN: ‘Oekraïne heeft netwerk van pro-Oekraïense saboteurs in Rusland’

05-06-2023 17:39

Oekraïne
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Volgens bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst maakt Oekraïne gebruik van een netwerk van pro-Oekraïense agenten in Rusland om sabotagedaden uit te voeren, waaronder aanvallen met drones op Russische doelen. Hierover bericht CNN maandag als eerste.

Eén zo’n droneaanval richtte zich in mei vanuit Rusland op het Kremlin en soortgelijke aanvallen zijn mogelijk verantwoordelijk voor aanvallen op een woonwijk in de buurt van Moskou en olieraffinaderijen in het zuiden van Rusland.

Er wordt gespeculeerd dat deze drones, die vermoedelijk van Oekraïense makelij zijn, Rusland zijn binnengesmokkeld via bekende routes. De betrokkenheid van de Oekraïense inlichtingendiensten bij deze operaties blijft onduidelijk, hoewel de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ruime grenzen heeft gesteld aan de activiteiten van zijn veiligheidsdiensten.

Tegenoffensief

Ondanks een publieke veroordeling van de aanvallen door Amerikaanse functionarissen, zien zij en andere Westerse functionarissen ze privé als een slimme militaire strategie die Russische middelen kan afleiden naar binnenlandse veiligheid. Dit zou Oekraïne in staat stellen zich voor te bereiden op een belangrijk tegenoffensief.

Het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Budanov, staat erom bekend gedurfde operaties tegen Rusland voor te stellen. Rapporten suggereren dat Oekraïense functionarissen van plan zijn deze aanvallen voort te zetten, waardoor Rusland gedwongen wordt zijn aandacht te verdelen tussen de grensregio’s en het bezette Oekraïne.