De Belastingdienst heeft jarenlang persoonlijke gegevens van belastingbetalers, waaronder online uitingen op social media, verzameld en opgeslagen in de Risico en Analyse Database (RAM) die wordt gebruikt bij fraudebestrijding. Dit ondanks interne zorgen over de rechtmatigheid en betrouwbaarheid van deze data. Hierover publiceert NRC donderdag als eerste.
De RAM-database, die al sinds de eeuwwisseling in gebruik was, werd ingezet voor ‘profiling‘ en het identificeren van ‘verwonderadressen’ met mogelijk verdachte gedragspatronen.
RAM werd ook gebruikt door de afdeling Toeslagen, de Douane en de FIOD voor diverse doeleinden, waaronder opsporing. De database bevatte gevoelige informatie uit talloze bronnen, waardoor uitgebreide profielen van burgers konden worden samengesteld.
Ondanks zorgen binnen de Belastingdienst over privacy en juridische kwesties, bleef RAM populair en werd het pas officieel uitgeschakeld in 2018, hoewel delen ervan toegankelijk bleven tot 2021. De Tweede Kamer werd hierover niet volledig geïnformeerd, waardoor de de omvang en het gebruik van RAM onduidelijk bleef.
Een extern onderzoek is nu ingesteld om de gevolgen voor burgers en de mogelijke rol van RAM in het Toeslagenschandaal te onderzoeken.