Achtergrond

‘God is de grootste, dood aan Israël, vervloek de Joden, overwinning voor Islam’

15-11-2023 15:50

Houthi
Houthi's houden hun wapens vast terwijl ze slogans scanderen tijdens een demonstratie ter gelegenheid van Al-Quds (Jeruzalem) dag in Sanaa, Jemen, vrijdag 1 juli 2016. (AP Foto/Hani Mohammed)

CAIRO (AP) – Jarenlang hebben de Houthi-rebellen die het noorden van Jemen controleren tijdens hun massabijeenkomsten slogans geroepen om de vernietiging van Israël. Maar ze hebben er nooit naar gehandeld tot de oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober.

Sindsdien heeft de door Iran gesteunde sjiitische moslimmacht minstens zes drone– en raketaanvallen gelanceerd in de richting van Zuid-Israël, waarbij weinig tot geen schade werd aangericht. De meeste zijn onderschept door de Israëlische luchtverdediging tijdens hun reis van meer dan 1600 kilometer vanuit het noorden van Jemen.

De Houthi’s zeiden dat het spervuur een vergelding is voor de bombardementen van het Israëlische leger op Gaza en dat het zal doorgaan totdat “de Israëlische agressie stopt”.

Verovering Sanaa

In 2014 veroverden de Houthi’s vanuit hun bolwerk in de noordelijke bergen van Jemen de hoofdstad Sanaa en andere centrale gebieden van het land.

De islamitische groep volgt het sjiitische Zaydi-geloof, een tak van de sjiitische islam die bijna uitsluitend in het noordwesten van Jemen voorkomt. De meerderheid van de Jemenitische bevolking is soennitisch, maar de Zaydi‘s vormen een grote minderheid. De Houthi-beweging werd aangewakkerd door tientallen jaren van marginalisatie door de heersende elite van Jemen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Houthi

Houthi’s in Sanaa, Jemen, vrijdag 24 juli 2015. AP Foto/Hani Mohammed.

 

Hun overname leidde tot een brute burgeroorlog. Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten vormden een militaire coalitie ter ondersteuning van de regering die uit Sanaa naar het zuiden werd verdreven.

Front tussen Saoedi-Arabië en Iran

Jemen werd een nieuw front in de regionale rivaliteit tussen Saoedi-Arabië en Iran. De oorlog heeft aan meer dan 150.000 mensen het leven gekost en heeft een van de ergste humanitaire rampen ter wereld veroorzaakt.

De Houthi-beweging hangt een harde islamistische ideologie aan. In de loop der tijd hebben ze hun anti-Amerikaanse, anti-Saudische en anti-Israëlische retoriek aangescherpt. Hun officiële slogan luidt “God is de grootste, dood aan Amerika, dood aan Israël. Vervloek de Joden, overwinning voor de Islam.”

Israël-haat

De aanvallen zijn een publieke steunbetuiging aan Hamas, dat ook door Iran wordt gesteund, maar ook een weerspiegeling van de doctrine en ambities van de Houthi’s.

Ze sluiten zich aan bij hun bondgenoten in de ‘Axis of Resistance‘, een verzameling van door Iran gesteunde groepen en regeringen in de regio. Andere belangrijke leden, Hamas en Hezbollah, hebben Israël voortdurend beschoten sinds het begin van de oorlog.

Twee Houthi-functionarissen zeiden dat de groepsleiding in contact staat met Hezbollah en Hamas over hun militaire activiteiten, maar niet met de Iraanse regering.

De functionarissen weigerden verder uit te weiden en spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze geen toestemming hadden om met de media te spreken.

Anti-Israël-doctrine

Het antiwesterse sentiment van de Houthi’s is een drijfveer op zich, zei Farea al-Muslimi, een onderzoeker bij Chatham House die gespecialiseerd is in Jemen.

“Hun ‘dood aan Amerika, dood aan Israël’ slogan is er niet omwille van de verkiezingen of de kiezers”, zei al-Muslimi. “Het is een doctrine van leven en ideologie.”

In tegenstelling tot Hezbollah en Hamas, waarvan de strijders grenzen aan Israël, maakt de afstand de Houthi-aanvallen veel moeilijker. Daarom zei al-Muslimi dat hij verwacht dat het lage niveau van drone– en raketvuur zal doorgaan, maar niet veel zal toenemen.

“Ze zullen Israël net genoeg raken om te zeggen: ‘We kunnen jullie ook raken,'” zei hij,

Schepen Rode Zee

Er zijn nog andere manieren waarop het conflict zou kunnen escaleren. Abdul Malik al-Houthi, de hoogste leider van de groep, zei dinsdag dat zijn troepen Israëlische schepen die in de Rode Zee opereren als doelwit zouden nemen.

Vorige week haalden de Houthi’s een Amerikaanse drone neer die volgens hen boven de Jemenitische territoriale wateren vloog en hun troepen bespioneerde. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkende de aanval.

De Houthi-leider heeft gewaarschuwd voor aanvallen op Amerikaanse belangen in de regio als Washington direct betrokken raakt bij het conflict tussen Israël en Hamas.

Moeizame vredesbesprekingen

De Houthi-aanvallen zullen hun vredesbesprekingen met de Saoedische regering, die al maanden aan de gang zijn omdat geen van beide partijen in staat is om de overwinning op het slagveld te behalen, waarschijnlijk verder bemoeilijken.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Een aanhanger van de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen draagt een bandana met een Arabische inscriptie met de tekst “tot uw dienst Hoessein,” terwijl hij festiviteiten bijwoont die de heilige dag van Ashoura markeren, in Sanaa, Jemen, donderdag 19 augustus 2021. (AP Foto/Hani Mohammed)

 

De aanvallen op Israël “zullen de Houthi’s en de overtuiging dat ze de overhand hebben” tegen de Saoedische coalitie alleen maar verder aanmoedigen, zei Nadwa Dawsari, een niet-resident geleerde aan het Midden-Oosten Instituut.

Ze wijst erop dat er opnieuw gevechten zijn uitgebroken langs de frontlinies in Jemen, waaronder in de betwiste stad Marib en langs de noordelijke grens.

Militaire capaciteit Houthi’s

Het arsenaal van de Houthi’s is sinds 2014 gegroeid in omvang en verscheidenheid.

Analisten en westerse inlichtingendiensten beschuldigen Iran ervan de groep te bewapenen. Teheran ontkent dit. In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse zeemachten een aantal schepen onderschept die volgeladen waren met geweren, raketgranaten en raketonderdelen op weg van Iran naar door de Houthi’s gecontroleerde gebieden in Jemen.

De Houthi’s beschikken over ballistische langeafstandsraketten, kleinere kruisraketten en zelfmoorddrones, die allemaal het zuiden van Israël kunnen bereiken, zeggen wapenexperts.

De Houthi’s zijn veel opener over hun arsenaal dan Hamas en Hezbollah en tonen nieuwe ballistische raketten zoals de Tofun tijdens militaire parades.

De omvang van hun arsenaal is minder bekend.

Ballistische raketten

De Houthi’s zeggen dat ze drones en ballistische raketten op Zuid-Israël hebben afgevuurd. Bij het verijdelen van aanvallen vanuit de Rode Zee zei Israël dat het zijn Arrow-raketafweersysteem heeft gebruikt, dat ballistische raketten voor de lange afstand onderschept.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Houthi-strijder vuurt in de lucht tijdens een bijeenkomst om meer strijders te mobiliseren voor de Houthi-beweging, in Sanaa, Jemen. AP Foto/Hani Mohammed.

 

Fabian Hinz, een raketexpert en onderzoeker aan het International Institute for Strategic Studies, zei dat de enige manier om de Israëlische verdedigingssystemen te overwinnen zou zijn om ze te overweldigen met grote aantallen raketten. “Dat kun je niet echt doen over een afstand van 1600 kilometer”. Aanvallen op dichterbij gelegen doelen en schepen zouden effectiever zijn, zei hij.

Er zijn geen duidelijke voorbeelden van effectieve Houthi-aanvallen op lange afstand.

Kruisraketten

In 2019 troffen kruisraketten en drones het centrum van de olie-industrie van Saoedi-Arabië in Abqaiq, ongeveer 1000 kilometer van het noorden van Jemen. Door de aanval werd de productie van het koninkrijk tijdelijk gehalveerd en stegen de energieprijzen wereldwijd.

Hoewel de Houthi’s de aanval opeisten, concludeerde een onderzoek van de Verenigde Naties dat de aanval te geavanceerd was om door de rebellen te zijn uitgevoerd. Washington zei later dat de aanval vanuit Iran kwam.