Klimaat

Goedkeuring krijgen voor windmolenpark steeds makkelijker in Europa

12-02-2024 10:32

Windenergie
Windmolens op zee. Foto @Shutterstock

William Mathis, Bloomberg, 12 februari 2024 – Het heeft de ergste energiecrisis in generaties gekost, maar Europa is er eindelijk in geslaagd om het papierwerk te verlichten dat de ontwikkeling van windmolenparken aan land lange tijd heeft opgehouden.

Maatregelen zoals het van nationaal belang verklaren van hernieuwbare energieprojecten hebben geholpen om de tijd te verkorten die ontwikkelaars nodig hebben om goedkeuringen te krijgen voor nieuwe windparken in sommige landen. Hoewel er nog meer werk aan de winkel is, volgens een rapport van BloombergNEF op maandag.

In Duitsland, de grootste windenergiemarkt in de regio, werd vorig jaar ongeveer 7,5 gigawatt aan projecten goedgekeurd, een stijging van 80% ten opzichte van het voorgaande jaar en het hoogste aantal sinds 2016, aldus de onderzoeker. Spanje heeft ook zijn vergunningsprocedures versneld, wat helpt om de wachtrij weg te werken.

Vijf jaar wachttijd

Volgens BNEF wacht nog steeds zo’n 55 gigawatt aan onshore windparken op vergunningen in enkele van de grootste markten van Europa – Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK. Dat is ongeveer zeven keer zoveel capaciteit als deze landen vorig jaar hebben toegevoegd.

De wachttijden kunnen oplopen tot gemiddeld vijf jaar, meer dan het dubbele van de limiet die is opgelegd door de Europese Commissie, aldus BNEF.

Vergunningen zijn lang een van de belangrijkste redenen geweest om de bouw van windparken op land te vertragen. Ontwikkelaars moeten soms zo lang wachten dat turbines die ze aan het begin van het proces wilden gebruiken niet meer te koop zijn tegen de tijd dat ze groen licht krijgen om het project te bouwen.

“Het verlenen van vergunningen voor windparken is vorig jaar sterk verbeterd, vooral in Duitsland – maar er is nog veel te doen”, zegt Giles Dickson, CEO van de industriegroep WindEurope.

“De EU moet 30 gigawatt aan nieuwe windenergie per jaar bouwen om haar doelstellingen voor 2030 te halen. De huidige vergunningvolumes zijn daarvoor niet genoeg.”

EU-kader

Eind 2022 legde de Europese Unie een kader vast voor lidstaten om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen. De maatregelen omvatten het classificeren van hernieuwbare projecten als projecten van “groot openbaar belang”, een classificatie die rechtszaken tegen nieuwe energiecentrales, die jaren kunnen duren, zou voorkomen. Het blok wilde ook de milieueffectbeoordelingen versnellen.

Deze maatregelen waren cruciaal om Duitsland vorig jaar het hoogste aantal toegestane projecten in bijna tien jaar te laten bereiken. Andere markten zoals Italië en Frankrijk blijven achter, aldus BNEF.

Verdere maatregelen, zoals digitalisering, zullen een einde maken aan de dure en omslachtige praktijk van het afdrukken van vergunningsaanvragen die tienduizenden pagina’s beslaan.