Binnenland

Ngo’s dagen Nederlandse staat voor de rechter vanwege EU-Turkijedeal

08-04-2024 13:29

Vluchtelingen
punghi / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 8 april 2024Amnesty International, Stichting Bootvluchteling en Defence for Children hebben de Nederlandse staat aangeklaagd vanwege de EU-Turkijedeal.

Ze eisen dat Nederland verantwoordelijk wordt gehouden voor het schenden van Nederlandse, internationale en EU-wetgeving, evenals voor de jarenlange, mensonterende omstandigheden op de Griekse eilanden.

Volgens de ngo’s is er overvloedig bewijs dat mensen en mensenrechten in gevaar zouden komen door de uitvoering van de EU-Turkijedeal. Ook eisen ze een oplossing om toekomstige mensenrechtenschendingen te voorkomen.

EU-Turkijedeal

Turkije en de EU sloten op 18 maart 2016 een overeenkomst met betrekking tot migranten die via Turkije Griekenland binnenkomen. In deze overeenkomst is vastgelegd dat alle migranten, behalve in specifieke gevallen, worden teruggestuurd naar Turkije.

Bovendien zal voor elke Syrische vluchteling die vanuit Griekenland naar Turkije wordt gestuurd, een Syrische vluchteling worden opgenomen uit een vluchtelingenkamp in Turkije door een EU-lidstaat.

Met deze afspraken beoogt de EU de ongereguleerde en gevaarlijke migratiestromen te verminderen en een legale en gecontroleerde migratieroute van Turkije naar de EU te bewerkstelligen.

Bron: EenVandaag, 19-10-2019. Zo werkt de deal tussen de EU en de Turkije

‘Gevolgen waren desastreus’

Echter, volgens Amnesty International, Stichting Bootvluchteling en Defence for Children waren de gevolgen van deze deal desastreus. ‘Als gevolg van deze rampzalige deal tussen EU-lidstaten en Turkije zaten tienduizenden asielzoekers vast op de Griekse eilanden, in erbarmelijke omstandigheden in kampen en gesloten opvangcentra’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland.

Esther Vonk, directeur van Stichting Bootvluchteling, voegt toe: “Wij zagen de schrijnende gevolgen dagelijks in onze kliniek op Lesbos, in de vorm van onbeschrijflijk menselijk leed. Ons team kon de enorme behoefte aan medische en psychologische noodhulp nauwelijks aan. Dergelijke deals mogen nooit meer gesloten worden.”

“Betrouwbare waarschuwingen zijn genegeerd.”

De drie ngo’s stellen nu dat Nederland de deal bleef steunen, ondanks dat er sprake zou zijn van meldingen van mensen- en kinderrechten schendingen, en de situatie op de Griekse eilanden onhoudbaar zou zijn geworden.

Ondertussen zouden volgens deze organisaties ‘betrouwbare waarschuwingen zijn genegeerd en geen adequate oplossingen zijn gevonden om mensenrechtenschendingen in de kampen tegen te gaan’.

Naast aansprakelijkheid voor de gevolgen van de deal, eisen de ngo’s dat Nederland actie onderneemt om toekomstige mensenrechtenschendingen te voorkomen.

“EU-Turkijedeal mag geen model worden voor toekomstige migratiedeals.”

Als de Nederlandse staat geen stappen kan ondernemen om de uitvoering van de deal in overeenstemming te brengen met nationale, EU- en internationale wetgeving, dan moet Nederland zich uit de deal terugtrekken of de uitvoering ervan opschorten.

De ngo’s benadrukken dat ze deze stap naar de rechter nemen, omdat dit het laatste middel is om verantwoording af te dwingen en te voorkomen dat de EU-Turkijedeal als model wordt gebruikt voor toekomstige migratiedeals.