Politiek

Vicepremier in spe Fleur Agema (PVV) staat voor zware opgave

17-06-2024 15:25

Fleur Agema, PVV
Fleur Agema, PVV. Still Youtube,

Als nieuwe zorgminister krijgt PVV’er Fleur Agema (47) de taak om een einde te maken aan het Haagse mismanagement en de doorgeslagen marktwerking in de zorg. Kwesties waar ze als Kamerlid jarenlang tegen fulmineerde. Naast deze uitdaging gaat ze ook de rol van vicepremier vervullen.

 

Redactie, TPO, 17 juni 2024 – Agema, die al 17 jaar onafgebroken het woord voert voor de PVV op het gebied van zorg en zelf lijdt aan MS, heeft consequent gepleit voor “meer handen aan het bed”, meldt het ANP.

Ze heeft fel geageerd tegen het Haagse mismanagement en de doorgeslagen marktwerking. Consequent schrijft Agema de sluiting van streekziekenhuizen, de hoge regeldruk en de personeelstekorten in de zorg toe aan deze twee oorzaken.

In haar kritiek op de marktwerking in de zorg sluit Agema vaak aan bij de standpunten van PvdA en SP, en heeft zo bijgedragen aan het profiel van de PVV als een partij met sociaal-cultureel rechtse en sociaal-economisch linkse standpunten.

Agema benadrukt ook dat Den Haag de Nederlander weer op de eerste plaats moet zetten. In een debat over woon- en zorgplannen voor ouderen begin 2023 benadrukte ze: “De regering rent wel voor nieuwkomers, maar laat onze eigen gepensioneerden en onze ouderen barsten.”

Kans op hervorming zorgsector

In haar 17 jaar als Kamerlid heeft ze in debatten vaak scherpe kritiek geuit. Zo uitte ze eind september 2022 haar frustratie: “Ik ben het zat dat ik hier iedere keer debatten sta te houden met een minister die allemaal mooie praatjes en zwetsverhalen staat te houden,” zei ze in een debat met minister Conny Helder (Langdurige Zorg).

Ook oud-minister Ernst Kuipers (Zorg) kreeg in 2023 scherpe kritiek te verduren: “Hier spreekt een koude kille, muntjes tellende bestuurder.”

Met haar benoeming tot minister van Volksgezondheid en vicepremier krijgt Agema haar kans om de zorgsector te hervormen volgens de visie die ze jarenlang in de Kamer heeft verkondigd. Haar aanstelling kan een significante impact hebben op de koers van het Nederlandse zorgbeleid.