Achtergrond

Familie van Biden bekritiseert privé zijn belangrijkste adviseurs en dringt aan op hun vertrek

01-07-2024 15:06

President Joe Biden, foto @Al Drago/Bloomberg

Leden van Joe Bidens familie uitten afgelopen weekend op Camp David privé hun ongenoegen over zijn belangrijkste campagnemedewerkers. Ze geven hen de schuld voor het teleurstellende optreden van de president tijdens het debat en dringen er bij Biden op aan mensen in zijn politieke top te ontslaan of degraderen.

 

Redactie, TPO, 1 juli 2024 – De klachten van de familie over de debat-voorbereiding richten zich onder andere op dat Biden niet goed was voorbereid om meer aanvallend te zijn, dat hij te veel bezig was met het verdedigen van zijn staat van dienst in plaats van het schetsen van een visie voor een tweede termijn en dat hij én overwerkt én niet goed uitgerust was.

Men verwacht echter niet dat Biden de adviezen om zijn politieke top te ontslaan of te degraderen direct zal opvolgen. Dat verklaren drie mensen die op de hoogte zijn van de gesprekken binnen de familie, maar er niet direct bij betrokken zijn, aan het Amerikaanse journalistieke medium, Politico. Deze drie mensen kregen anonimiteit om de kwestie te bespreken.

‘De frustratie zich richt op Dunn, Bauer en Klain’

De schuld van het teleurstellende debat van afgelopen donderdag wordt breed gelegd bij stafleden, waaronder Anita Dunn, de senior adviseur die vaak het oor van de president heeft; haar echtgenoot, Bob Bauer, de advocaat van de president die Trump speelde tijdens de repetities op Camp David; en Ron Klain, de voormalige stafchef die de leiding had over de debatvoorbereiding en eerdere sessies.

“De assistenten die de president hebben voorbereid, zijn al jaren, vaak decennia, bij hem. Ze hebben hem door overwinningen en uitdagingen heen geholpen. Hij heeft veel vertrouwen in deze mensen,” zegt Kevin Munoz, woordvoerder van de Biden-campagne, in een verklaring.

Een senior Biden-medewerker weerlegt ook de beschuldigingen en zegt dat het “niet waar” is dat de frustratie zich richt op Dunn, Bauer en Klain.

Biden’s bondgenoten en stafleden proberen verschillende factoren de schuld te geven voor het teleurstellende debatoptreden van Biden. Zo zou de president ziek zijn geweest, te goed zijn voorbereid en zouden de CNN-moderatoren hebben nagelaten om voormalig president Donald Trump te factchecken.

Ecter, naarmate de crisis voortduurt, richt de schuld zich steeds meer op enkele van Bidens naaste adviseurs.

‘Jill en Hunter wilden dat Biden zich herkiesbaar stelde’

De focus op het personeel stelt de familie echter ook in staat om de tekortkomingen van Biden zelf in Atlanta over het hoofd te zien, merkt een bekende persoon op.

De drie personen waar Politico mee sprak, zeggen dat:

De Biden-familie wil dat de president doorgaat met de campagne in plaats van zijn carrière te beëindigen met een rampzalig debat tegen Trump, die ze allemaal verafschuwen.

First lady Jill Biden en zijn zoon Hunter Biden zouden de president het hardst hebben aangemoedigd om deel te nemen aan de verkiezingen van 2024.

De Biden-familie verwacht ook bijeen te komen om te bespreken hoe ze Democraten het beste kunnen geruststellen, dat doorgaan in de race de juiste beslissing is. De president zou naar verluidt zelf hebben rondgebeld om te horen wat zijn vertrouwelingen denken.

Toen Biden aan boord ging van Air Force One afgelopen zaterdag, sprak hij aan de telefoon met Jon Meacham, volgens een foto van de zogeheten ‘caller ID”, een methode om aan te geven vanaf welk telefoonnummer gebeld wordt.

Daarnaast zijn Biden’s campagnemedewerkers boos op CNN over hoe het debat werd geleid, dat verklaren meerdere mensen die bekend zijn met de gesprekken aan Politcio.

Hun klachten zijn uitgebreid, waaronder dat de moderators Trump vaker hadden moeten factchecken, dat Biden niet werd verteld op welke camera hij zou zijn wanneer hij niet sprak, en dat de make-upartiesten hem te bleek deden lijken, volgens de drie personen.

Let wel, Biden stemde zelf in met de voorwaarden van het debat voordat het plaatsvond.

Democraten uiten kritiek over zijn moeizame optreden

Sinds het debat heeft de familie van Biden publiekelijk en privé steun betuigd. Kleindochters Finnegan en Natalie Biden reisden met de president en de first lady mee voor een reeks fondsenwervende evenementen zaterdag in New York en New Jersey.

Hoewel de familie al lang van plan was dit weekend samen door te brengen op Camp David voor een familieportret met fotograaf Annie Leibovitz, bood de bijeenkomst hen de gelegenheid samen te komen in de dagen na wat zich lijkt te ontwikkelen tot een dieptepunt in de decennialange politieke carrière van de president.

Voordat Biden zelfs maar van het debatpodium afliep op donderdagavond, werd hij al geconfronteerd met zware kritiek van leden van zijn eigen partij over zijn moeizame optreden, waarbij sommigen suggereren dat hij niet adequaat kan concurreren tegen Trump.

Ook zou zijn optreden lang sluimerende zorgen blootleggen, zoals dat hij te oud zou zijn om campagne te voeren en het land te leiden.

Zijn schorre stem, trage antwoorden en gedempte aanwezigheid tijdens het 90-minuten durende debat veroorzaakten paniek onder topdonoren en strategen van de Democraten over de levensvatbaarheid van zijn kandidatuur. Het opent een debat over of hij als presidentskandidaat vervangen zou moeten worden.

‘Ik debatteer niet meer zo goed als vroeger’

Biden presteerde beter in de dagen na het debat, met sterkere optredens tijdens een bijeenkomst en fondsenwervers — maar deze, in tegenstelling tot het debat, stonden hem toe om autocues te gebruiken.

Hij heeft erkend dat het debat niet goed verliep. Tijdens een campagnebijeenkomst op vrijdag zei Biden:

“Ik debatteer niet meer zo goed als vroeger. Maar ik zou niet opnieuw meedoen, als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan kan doen.”

Sinds de lancering van zijn herverkiezingscampagne heeft Biden moeite gehad om zorgen over zijn leeftijd weg te nemen. Peilingen tonen consequent aan dat veel kiezers — inclusief zijn eigen supporters — denken dat hij te oud is om effectief een tweede termijn te dienen.

Hoewel Trump slechts drie jaar jonger is, zijn kiezers veel minder geneigd om de leeftijd van de voormalige president als een probleem aan te halen.

Helft Democratische kiezers acht Biden ongeschikt

Bidens debatprestaties zullen naar verwachting het leeftijdsprobleem in de komende maanden nog groter maken. Een CBS News/YouGov-peiling die zondag werd gepubliceerd, toont aan dat 72 procent van de geregistreerde kiezers niet gelooft dat Biden de mentale en cognitieve gezondheid heeft om als president te dienen, een stijging van 65 procent eerder deze maand.

Zijn partij is verdeeld over de vraag of Biden de presidentskandidaat moet zijn: 46 procent van de geregistreerde Democratische kiezers zegt dat hij dat niet moet doen, vergeleken met 54 procent die zegt dat hij dat wel moet doen.

Biden raadpleegt zijn familie vaak bij belangrijke beslissingen. Mensen die dicht bij hem staan, zeggen dat de enige manier waarop hij tot de conclusie zou komen om uit de race te stappen, als de first lady en leden van zijn familie hem daartoe zouden aanmoedigen.

Tijdens een fondsenwervingsevenement in Greenwich Village op vrijdagavond zei de first lady volgens aanwezige verslaggevers in de zaal dat de president na het debat naar haar toe kwam en zei:

‘Jill, ik weet niet wat er is gebeurd. Ik voelde me niet zo goed. En ik zei: ‘Kijk, Joe, we laten die 90 minuten niet de vier jaar definiëren dat je president bent geweest.’