Redactie, TPO, 1 juli 2024 – De betrokkenen hebben bijgedragen aan de bewaking van de Nederlandse ambassade in Kabul en de beveiliging van de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010), meldt het ANP.
Volgens Defensie gaat het bij de missie in Uruzgan om “enkele tientallen” personen, aangevuld met hun kerngezinnen. Voor de ambassadebewakers betreft het maximaal 48 personen en hun kerngezinnen, aldus Buitenlandse Zaken.
Lokale bewakers en tolken van de EU-politiemissie (EUPOL) komen echter niet in aanmerking voor overbrenging naar Nederland, ondanks een motie van de Tweede Kamer die dit vorig jaar oktober had voorgesteld.
Kati Piri (GroenLinks-PvdA) diende deze motie in, die destijds door een Kamermeerderheid werd gesteund. Het zou hier om veertien personen gaan.
De mensen die nu alsnog mogen komen, kwamen na de val van Kabul niet in aanmerking voor evacuatie. Het kabinet heeft nu anders besloten “gezien de bijzondere verbondenheid van Nederland en Afghanistan en in het licht van de observaties van de commissie-Ruys”.
Deze commissie onderzocht de chaotische evacuatie van Nederlanders en anderen uit Kabul na de machtsovername door de Taliban in augustus 2021. Sindsdien zijn meer dan 4500 Afghanen naar Nederland overgebracht.
Alleen beveiligers en bewakers die nog in Afghanistan zijn, komen in aanmerking voor de regeling.
“Naar verwachting zullen deze personen slechts druppelsgewijs naar Nederland overgebracht kunnen worden, mede vanwege het feit dat het heel lastig is Afghanistan te verlaten”, schrijft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) vrijdag in de ‘Staat van het Consulaire 2024‘.