Economie

Steeds meer tieners hebben een baantje

26-07-2024 14:03

Foto: Pexels.

Steeds meer Nederlandse tieners hebben een baantje. Of het nu gaat om vakantiewerk, een bijbaan of zelfs een fulltime baan, jongeren zijn volop actief op de arbeidsmarkt. Met de krapte op de arbeidsmarkt zijn er genoeg mogelijkheden om te verdienen.

 

Redactie, TPO, 26 juli 2024 – Tien jaar geleden had nog geen zes op de tien jongeren tussen de 15 en 20 jaar een baan. Inmiddels is dat gestegen naar zeven op de tien, meldt RTL Nieuws.

Leven duurder

De redenen voor deze stijging zijn divers. Zo zijn de minimumlonen gestegen, waardoor werken aantrekkelijker is geworden. Daarnaast is het leven voor jongeren duurder geworden, waardoor een bijbaan vaak noodzakelijk is om leuke dingen te kunnen doen, zoals naar concerten gaan of op vakantie.

Bonus

Winkelketens spelen hier handig op in. Met flexibele werktijden, goede salarissen en leuke acties proberen ze tieners aan zich te binden. Zo biedt Kruidvat de mogelijkheid om samen met je beste vriend(in) te solliciteren en verloot Zeeman een bonus van 150 euro onder nieuwe medewerkers.

Waarschuwing voor schoolprestaties

Hoewel tieners blij zijn met de extra inkomsten, waarschuwt de vakbond FNV Young voor de gevolgen van te veel werken. Jongeren moeten namelijk vaak meer uren maken om hetzelfde te verdienen als oudere werknemers. Dit kan ten koste gaan van schoolprestaties.

Lees meer: Tieners werken meer en hebben de baantjes voor het uitzoeken