Binnenland

Hoge werkdruk drijft zorgmedewerkers naar de rand

12-08-2024 10:50

Foto @SJ Objio

Medewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg ervaren een groeiende werkdruk door de uitval van collega’s en zware lichamelijke en geestelijke belasting van hun werk. Een kwart (27 procent) van het zorgpersoneel overweegt te stoppen met hun werk.

 

Redactie, TPO, 12 augustus 2024 – Dit groeiende ongenoegen onder zorgpersoneel wordt gevoed door de toenemende druk en het gebrek aan ondersteuning, aldus de uitkomst van een enquête van het Tijdschrift voor Verzorgden onder bijna 2000 zorgverleners, meldt het ANP.

De uitval van collega’s wordt door driekwart van de zorgmedewerkers als belangrijkste oorzaak van de hoge werkdruk genoemd. Hierdoor moeten zij met minder personeel dezelfde zorg bieden, wat leidt tot overbelasting.

Daarnaast ervaren 43 procent van de respondenten problemen met de roosters, vooral in de thuiszorg. De korte diensten zorgen ervoor dat zij meer dagen moeten werken om hun uren te halen, terwijl ze op hun vrije dagen regelmatig worden gebeld om extra te komen werken.

‘Situatie in de zorg verslechterd ondanks maatregelen’

De meerderheid van de verzorgenden (91 procent) merkt niets van de maatregelen die hen in de zorg zouden moeten houden en 84 procent geeft aan dat de situatie de afgelopen jaren zelfs is verslechterd.

Hoewel een derde van de zorgverleners bereid is om te staken voor betere arbeidsomstandigheden, vreest het merendeel dat cliënten hierdoor de dupe zullen worden. Hierdoor blijft de bereidheid tot actie beperkt.