Buitenland

Onzekerheid over deelname Trump aan verkiezingsdebat

26-08-2024 16:33

Evan El-Amin/Shutterstock

In aanloop naar het tweede debat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is er toenemende onzekerheid over de deelname van Donald Trump. De voormalige president, die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld namens de Republikeinen, suggereert op sociale media dat hij mogelijk niet meedoet aan het debat.

 

Redactie, TPO, 26 augustus 2024 – Het debat staat gepland voor 10 september en wordt uitgezonden door ABC. Maar Trump uit op zijn platform Truth Social kritiek op het “ABC-nepnieuws”. Hij vraagt zich af waarom hij zou debatteren met Kamala Harris, de Democratische kandidaat, meldt het ANP. Volgens de nieuwssite Politico zijn er bovendien spanningen tussen de teams van de kandidaten over de spelregels.

Microfoons hele tijd aan

Politico meldt dat er al vóór Trumps uitlatingen discussie was over het gebruik van microfoons tijdens het debat. Bij een eerder debat dit jaar op CNN tussen Trump en president Joe Biden, stonden de microfoons van de kandidaten uit wanneer ze niet aan het woord waren. Deze maatregel werd destijds gesteund door het team van Biden.

Nu is de situatie omgekeerd; het team van Kamala Harris, pleit ervoor dat de microfoons tijdens het hele debat aan blijven. Dit zou volgens bronnen bij Politico een tactische zet zijn, omdat men hoopt dat Trump zijn beheersing verliest. Een adviseur van Harris suggereert dat de Republikeinen bang zijn dat Trump zich niet anderhalf uur lang presidentieel kan gedragen.

 

Spelregels veranderen

Daarentegen beschuldigt een adviseur van Trump de Democraten ervan de spelregels te willen veranderen, terwijl er eerder overeenstemming was bereikt. Trump heeft daarnaast zelf ook enkele wijzigingen in de regels voorgesteld, waaronder de aanwezigheid van een groot publiek, iets wat bij het eerste debat niet het geval was.