Politiek

Nederland stelt donatie mpox-vaccins aan Afrika uit wegens ‘nationale paraatheid’

29-08-2024 12:06

Fleur Agema, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 1e viceminister-president. Foto @Martijn Beekman/Rijksoverheid

Nederland zal tot begin volgend jaar geen mpox-vaccins doneren aan Afrikaanse landen, ondanks de dringende behoefte. Minister van Volksgezondheid Fleur Agema heeft besloten de 99.700 doses die Nederland op voorraad heeft te behouden voor “nationale paraatheid”.

 

Redactie, TPO, 29 augustus 2024 – Dat schrijft Agema in een brief aan de Tweede Kamer.

In contrast heeft Duitsland onlangs 100.000 vaccins toegezegd en hebben ook de Europese Commissie en de Verenigde Staten soortgelijke donaties gedaan. Echter, zo valt te lezen in de brief, in Nederland hebben we de beschikking over slechts 99.700 derde generatie pokkenvaccins.

Nationale paraatheid

Deze voorraad is volgens Agema in 2019 door haar ambtsvoorganger op advies van het RIVM aangekocht om snel ringvaccinaties te kunnen uitvoeren en/of zorgpersoneel te kunnen vaccineren bij een mogelijke (moedwillige) uitbraak van het pokkenvirus en voor uitbraken van het mpox virus in ons land.

“De bestaande voorraad van bijna 100.000 vaccins wordt beschouwd als een veilige voorraad ten behoeve van onze nationale paraatheid. Het RIVM heeft mij bevestigd dat ook in het licht van de ontstane situatie in Afrika een voorraad van 100.000 vaccins toereikend is”, aldus de minister.

Houdbaarheidsdatum

Een substantieel deel (65.000) van die vaccins zal in september 2025 de houdbaarheidsdatum zal bereiken. waarvan 13.200 doses van het in de VS geregistreerde vaccin, dat in ons land enkel in uiterste nood ingezet kan worden.

De bestaande voorraad kan tijdig vernieuwd worden via het raamcontract dat Europa met de fabrikant heeft gesloten, waarbij ons land dus 65.000 vaccines kan bestellen. Die worden naar verwachting het eerste kwartaal van 2025 geleverd.

“Wanneer ik de nieuwe vaccins heb ontvangen, zal ik opnieuw afwegen of het opportuun en mogelijk is de vaccins waarvan de houdbaarheidsdatum september 2025 verloopt te doneren aan de getroffen Afrikaanse regio”, aldus Agema, die afsluit met:

“Ik blijf de situatie rondom het mpox virus op nationaal, Europees en mondiaal nauwlettend volgen. Mochten er zich ontwikkelingen voordoen waarbij nationale of EU-maatregelen opportuun geacht worden, dan zal ik uw Kamer daarover informeren.”